Vasile Miriuță, lipsă de tact sau sfidare?

octombrie 7, 2014 in Special

Antrenorul Vasile Miriuță este cu sufletul mai aproape de Ungaria. Problema lui dar măcar să nu mai facă atâta tevatură pe tema asta!

Antrenorul Vasile Miriuță este cu sufletul mai aproape de Ungaria. Problema lui dar măcar să nu mai facă atâta tevatură pe tema asta!

Aveam o părere bună despre antrenorul Vasile Miriuță. Pe linie profesională. De când lucra la Ceahlăul. Valabil și pentru ceea ce face la CFR. Totul a fost ok până la declarațiile de dragoste față de naționala Ungariei. Taman acum, în ajunul meciului cu România. Nimic nu este însă întâmplător. Faptul că domnul Miriuță și-a legat viața de țara vecină, unde trăiește familia sa, îi motivează parțial atitudinea dar nu și momentul când a exteriorizat-o. „Eu îi susţin pe maghiari, nu mă interesează criticile venite din România din cauza asta” sau „Marele meu vis e să antrenez selecţionata Ungariei!” sunt „perlele” devenite deja celebre. O lipsă de tact evidentă pentru un tehnician care activează în Liga 1. Și-a pus în cap toată lumea fotbalului românesc și suporterii. Poate și o sfidare după ce a auzit că este „în cărți” pentru a prelua acestă reprezentativă? Că de patriotism nu cred că este cazul să mai vorbim! 🙁

Pe 13 septembrie 2014, site-ul www.gsp.ro publica următoarea declarație a antrenorului Vasile Miriuță: „Îl voi ajuta pe selecţionerul Ungariei chiar dacă Deac al meu va fi convocat, dar staţi liniştiţi că nu va fi Deac convocat”. (http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/vasile-miriuta-ajuta-ungaria-antrenorul-de-la-cfr-va-transmite-informatii-despre-romania-434248.html).
Acum încă una. Conform www.prosport.ro Miriuță a spus: „Sunt sincer. Am trăit în România 24 de ani, iar ultimii 22 i-am trăit în Ungaria. Am fost dispus să îl ajut şi pe fostul selecţioner, Pinter Atilla. Îl cunosc şi pe cel care i-a luat locul, Pal Dardai. Am jucat împotriva lui în Bundesliga. Familia mea trăieşte în Ungaria, băiatul meu s-a născut acolo. În viitor, poate va veni momentul când voi fi pe banca favoritelor mele, Györ şi Ferencvaros. Desigur, marele meu vis e să antrenez selecţionata Ungariei!”. (http://www.prosport.ro/fotbal-intern/nationala/vasile-miriuta-va-tine-cu-ungaria-in-meciul-cu-romania-eu-ii-sustin-pe-maghiari-nu-ma-intereseaza-criticile-venite-din-cauza-asta-marele-meu-vis-e-sa-antrenez-acolo-13365797)
Ca om, ca familist, Vasile Miriuță este de înțeles. Fiecare are dreptul să trăiască unde vrea. Ca antrenor a greșit pentru că antrenează în Liga 1. O lipsă de tact care îi va provoca mari dureri de cap în viitor. Cu suporterii, în special, cu oamenii din fotbalul românesc, în particular. Putea să facă dar nu să spună.
Vorbele lui Miriuță reprezintă și o sfidare la adresa sentimentului național. Când discuți despre astfel de subiecte în ajunul unui meci important dintre naționalele celor două țări ce altă concluzie putem avea? Faptul că la Budapesta se vorbește și despre Miriuță ca viitor candidat pentru funcția de selecționer al Ungariei declarațiile sale alimentează din plin acestă speculație.