Un semn bun la Dinamo: respect pentru antrenor!

iunie 28, 2013 in Liga 1

Antrenorul Gigi Mulțescu are mână liberă în stabilirea lotului și echipei la Dinamo. O normalitate cam rar întâlnită în Liga 1!

Antrenorul Gigi Mulțescu are mână liberă în stabilirea lotului și echipei la Dinamo. O stare de normalitate cam rar întâlnită în Liga 1!

Am scris de multe ori despre anormalitatea relațiilor patron – club – antrenor. În Liga 1, majoritatea tehnicienilor sunt la cheremul patronilor. Când li se ridică „finanțatorilor”… adrenalina îi dau afară. În alte cazuri cei care bagă bani în fotbal stabilesc lista cu plecări și sosiri fără a cere părerea antrenorului. Unde s-a lucrat așa rezultatele, dacă au fost, s-au datorat conjuncturii. Vestea bună pentru dinamoviști este că patronul Ionuț Negoiță și preșefintele Constantin Anghelache nu fac echipa și nici lotul. De problema asta și de rezultate răspunde doar antrenorul Gigi Mulțescu. O stare de fapt normală într-un fotbal profesionist. Dar la noi ce este normal este considerat… anormal și invers. La Dinamo, antrenorul Mulțescu este respectat. Un prim indiciu că va avea rezultate bune!

În fotbalul românesc patronii nu pun mare preț pe relația cu antrenorii. Din păcate. După câteva rezultate negative afară cu ei. Aduc altul și tot așa. Lipsa de răbdare este cel mai mare dușman al performanței dar pentru cei care bagă bani în fenomen nu contează acest detaliu. Schimbă antrenorul ori de câte ori le convine fără a le păsa de modul în care s-a alcătuit lotul, cine a adus jucătorii sau ce joacă fiecare dintre ei în raport cu salariul din contract.
În presă se anunță fel și fel de transferuri fără ca echipa respectivă să știe de cine va fi antrenată în viitorul sezon. O practică demnă de fotbalul amator că de profesionism nu poate fi vorba. Mai întâi, clubul trebuie să aleagă cu mare grijă antrenorul, iar apoi să demareze campania de transferuri. Nu invers.
Cei de la Dinamo au procedat simplu, transparent și corect. Patronul Negoiță și președintele Anghelache au tot făcut fel și fel de analize timp de două săptămâni și au ales antrenorul: Gigi Mulțescu. Apoi i-au arătat omului lista cu vreo 40 de fotbaliști pe care Dinamo îi avea deja în vizor, iar Mulțescu a ales pe cine vrea și pe cine nu.
După acest moment s-a plecat la Poiana Brașov unde tehnicianul dinamovist a văzut ce le poate pielea la fiecare, iar acum urmează să prezinte conducerii ce posturi sunt neacoperite și pe cine ar vrea acolo.
Maniera aceasta de lucru, logică și firească, este semnul că la Dinamo se construiește cu adevărat o echipă, iar antrenorul Gigi Mulțescu are credit total din partea staff-ului administrativ. Deocamdată. Un semn bun pentru noul Dinamo!