U21, dezastru „made in Germany”!

septembrie 10, 2014 in Internaţional

Fotbalul românesc are nevoie de un alt sistem de formare a valorilor. Dacă nu se schimbă ceva dezastre de genul celui cu Germania se vor repeta tot mai des!

Fotbalul românesc are nevoie de un alt sistem de formare a valorilor. Dacă nu se schimbă ceva, imediat, umilințe de genul celei cu Germania se vor repeta tot mai des!

Naționala de tineret a fost umilită la Magdeburg de reprezentativa U21 a Germaniei. Un 8-0 pentru nemți care ne aduce aminte de ce le făceam grecilor, turcilor, ciprioților sau finlandezilor în urmă cu 30-40 de ani. Dezastrul este de proporții pentru că ne spune cum va arăta viitorul fotbalului românesc. Nu există scuze, iar decalajul acesta trebuie să schimbe ceva. Deja este târziu dar nu prea există alternative. Reformarea din temelii a fotbalului românesc este o prioritate. Nu mai încape amânare. Un eșec care ne avertizează că decalajul față de fotbalul mare crește în loc să scadă. Umilința trăită de naționala U21, cea mai gravă din istoria acestei reprezentative, iese din normalitate și aruncă fotbalul românesc în ridicol. Ne gândim la EURO 2016? Poate că vom ajunge la turneul final dar la ce vine din urmă nu văd de ce ne-am mai duce acolo!

După un 0-8 la nivel de echipă națională orice selecționer ar pleca val vârtej ca să-și spele rușinea. Dar ce-i putem reproșa lui Viorel Moldovan? După revenirea de senzație din partida cu Muntenegru (4-3) ne-am bucurat de mama focului însă Insulele Feroe au bătut aceeași reprezentativă, cu 1-0, și ne dăm seama că mai e mult până departe. 🙁
Rezultatul de la Magdeburg reflectă nu atât de mult munca selecționerului și a staff-ului său cât mai ales organizarea și funcționarea sistemului fotbalistic din România. Baza de selecție este torpilată de indiferența copiilor față de sport deoarece cluburile nu le oferă mai nimic. Și atunci aleg calculatorul sau alte provocări la modă. În aceste condiții nu se pot emite pretenții în fața campioanei mondiale indiferent de nivelul de vârstă la care se joacă. Nemții au fost superiori la toate capitolele: fizic, tehnic, tactic și mental.
Încotro se îndreapră fotbalul românesc? Aceasta-i întrebarea care doare, care arde, care mistuie sufletele fanilor. Mai jos de-atât nu este posibil. Aaa, uitasem de naționala U19, 0-6 cu Anglia U20. Alt dezastru. Faptul că s-au folosit jucători cu un an mai mici decât adversarii lor nu este o scuză serioasă. Cei care au făcut asta și-au asumat riscurile de rigoare, iar acum să le suporte!
Umilința de proporții de la Magdeburg trebuie uitată repede. Fotbalul nostru are nevoie de reforme de structură, urgente, și de un nou sistem de formare a valorilor. Altfel se alege praful și de ce este bun!