Tupeu de Liga

mai 18, 2010 in Liga Campionilor

CFR Cluj vrea sa exploateze prezenta in grupele Ligii Campionilor, din sezonul viitor, pe varianta de acum ori niciodata. Cum campioana Romaniei nu va mai ajunge direct in grupe in sezonul 2011-2012, investitiile masive din ultimii ani pot fi recuperate, ba chiar transformate in profit, daca gruparea din Gruia reuseste sa treaca de aceasta faza a competitiei. Pentru acest obiectiv CFR are pregatit un buget-record. Se vorbeste prin targ despre o suma in jurul a opt milioane de euro. Aproape de necrezut pana mai ieri, „tintele” vizate de CFR sunt jucatori de la granzii Capitalei – Dinamo, Rapid si Steaua.

Nu s-a jucat inca ultima etapa din actuala editie de campionat si „miscarile de trupe” incep sa starneasca atentia fanilor. Si nu numai. Campioana CFR Cluj este pe primul loc. La a doua participare in grupele Ligii Campionilor, CFR si-a propus marea lovitura. Pare logic daca ne gandim ca in sezonul 2011-2012 al UEFA Champions League este pentru ultima data cand Romania beneficiaza de un asemenea favor oferit de punctajul senzational realizat in Cupa UEFA (editia 2005-2006) de catre Steaua (care s-a aflat la un pas de finala) si Rapid, calificata in „sferturi”.
Opt milioane de euro pentru transferuri este enorm pentru fotbalul romanesc. Nu si pentru Liga Campionilor. Dar asta este o cu totul alta tema. Revenind la suma vehiculata de presa in ultimele zile pot spune ca reprezinta bomboana pe coliva cluburilor din Bucuresti. Practic, titulatura de „granzi” nu mai are acoperire in fapte si rezultate. CFR Cluj pune astfel o mare presiune asupra gruparilor bucurestene care au ajuns deja la al treilea sezon fara vreun trofeu pe plan intern.
Clujenii tintesc primavara in UEFA Champions League dar, in acelasi timp, vor sa slabeasca si mai mult puterea rivalelor din Capitala. Si cum se poate face asta mai bine decat daca le cumperi jucatorii de perspectiva, pe cei cu personalitate sau valorile de prim-plan. Asa s-a ajuns sa se vorbeasca despre Marius Constantin, Liviu Ganea, Dragos Grigore sau Cristi Tanase. Se pare ca nu sunt singurii…
Presedintele CFR-ului, Iuliu Muresan, nu a negat dar nici nu zice „da”. Strategia ardelenilor este o tactica de a pastra suprematia in Romania. Din aceasta perspectiva, „granzii” Capitalei trebuie sa se trezeasca repede la realitate daca nu vor sa ajunga si mai rau decat sunt acum. CFR are tupeu de Liga, nu gluma. Nu de Romania, ci de UEFA Champions League!