Supraviețuitorii

aprilie 17, 2015 in Liga 1

Schimbările prea dese de antrenori este una dintre explicațiile scăderii valorice în Liga 1!

Schimbările prea dese de antrenori este una dintre explicațiile scăderii valorice în Liga 1!

Costel Gâlcă și Leo Grozavu sunt singurii antrenori care au rezistat, de la începutul sezonului, pe „banca suspinelor”. O performanță dacă ne raportăm la cei 34 de tehnicieni puși pe liber de către cluburile din primul eșalon. Cu rezilieri amiabile sau neamiabile, schimbările dese de antrenori ascund de fapt neputința managerială sau sportivă. Sub paravanul sloganului „trebuie creat un șoc” patronii sau președinții de club schimbă tehnicienii precum ciorapii. Și așa se duce pe apa Sâmbetei orice strategie, orice plan de formare a unor echipe competitive. Mai nou sau poate la modă, suporterii își bagă și ei nasul punând umărul la plecarea sau aducerea unui antrenor. Nu e normal așa ceva într-un fotbal profesionist dar la noi e posibil orice. Cu riscul de a accepta mediocritatea!

Costel Gâlcă (Steaua) și Leo Grozavu (FC Botoșani) sunt singurii antrenori din Liga 1 care au reușit să supraviețuiască taifunului de schimbări. Nu mai puțin de 34 de tehnicieni au fost trimiși acasă pe diferite motive. Pentru patroni contează doar momentul, punctele, locul în clasament și ideea de „șoc pozitiv”.
De cele mai multe ori schimbările aduc ceva pozitiv o etapă, două, trei după care revine degringolada. Alteori mai reușesc grație unor conjuncturi favorabile. O situație care ține de ani buni și nu este deloc normală. În special pentru performanță la cel mai înalt nivel.
O echipă se formează cu răbdare. Antrenorul ar trebui să fie cel care decide cine vine și cine pleacă. Din păcate, în fotbalul românesc tehnicienii sunt puși să antreneze jucători aduși de patroni sau de președinții de club. Mai pe direct sunt puși în fața faptului împlinit. 🙁
Într-un astfel de peisaj, specific mai degrabă amatorismului decât profesionismului, Gâlcă și Grozavu au rezistat nu atât datorită rezultatelor cât mai ales răbdării celor care conduc Steaua respectiv Botoșaniul. O trăsătură esențială pentru a avea rezultate în mod constant. Steaua e în cărți pentru trei trofee, iar FC Botoșani și-a cam rezolvat problema rămânerii în prima divizie.
Cluburile trebuie să învețe să-și aleagă antrenorii dar mai ales să-i lase în pace să-și aplice strategia măcar un sezon. Fără o astfel de abordare rezultatele pozitive vor fi mai mult un rod al conjuncturii decât al valorii.