Steaua, haos în beznă!

aprilie 19, 2015 in Liga 1

„Lanterna roşie” din Liga 1 a lăsat Steaua în beznă. Titlul se joacă până în ultima etapă!

Oţelul Galaţi, „lanterna roşie” din Liga 1, a lăsat Steaua în beznă. Titlul se joacă până în ultima etapă!

După 18 ani de aşteptare, Oţelul bate Steaua pe „Arena Naţională” detonând bomba campionatului. Un 2-1 pentru istorie. „Lanterna roşie” a lăsat în beznă campioana care pare că nu mai are puterea să ducă până la capăt lupta pentru titlu. Haosul este cuvântul care descrie cel mai bine tot ceea ce se petrece în tabăra „roş-albaştrilor”. Când Rusescu ajunge să bată cornerele în loc să fugă în careu pentru a înscrie, când jocul scârţâie la fiecare pasă, când golurile sunt doar o amintire din sezonul trecut e clar că acolo ceva nu este în regulă. Faptul că arbitrul Robert Dumitru i-a refuzat Stelei două penalty-uri clare ca lumina zilei nu scuză prestanţia jenantă a elevilor lui Gâlcă. Steaua a relansat campionatul pentru că nu mai joacă nimic din ceea ce ştia să joace. Adică, fotbal!

Oţelul a venit la Bucureşti precum spânzuratul la… spânzurătoare. În disperare de cauză, gălăţenii au prins o zi magnifică şi pentru că Florin Cernat a făcut o demonstraţie de virtuozitate atunci când a avut mingea. Pase de senzaţie, driblinguri năucitoare, raiduri în viteză şi multe altele.
Plasarea lui Raul Rusescu pe post de servant nu a fost o decizie inspirată. L-am văzut pe Rusescu executând cornere în loc să stea în careu, bătând lovituri libere aiurea, afişând un egoism ieşit din comun, iar în final ratând un penalty care putea aduce egalul izbăvitor.
Dar nu Rusescu este vinovat de eşecul Stelei. Jocul „roş-albaştrilor” a fost jenant, penibil. Colac peste pupăză la asta s-a mai adăugat arbitrajul catastrofal etalat de Robert Dumitru. La 0-1, Dumitru a refuzat Stelei un penalty după un fault asupra lui Prepeliţă, iar apoi un altul la un henţ în careu. Inexplicabil dar adevărat.
La ora când scriu aceste rânduri, Costel Gâlcă este reconfirmat la Steaua însă are o mare parte din răspundere pentru eşecul cu Galaţiul. Şi nu numai. Steaua s-a ales doar cu un punct în ultimele trei etape. Puţin pentru o pretendentă la titlu.
Suporterii Stelei, ăia câţi au mai rămas, au cerut demisa antrenorului Gâlcă. O răbufnire firească, omenească după un aşa rezultat. Adevărul este că Steaua a semănat cu o echipă aflată în vacanţă. Prea devreme în vacanţă după ce toată lumea o lăuda că luptă pentru trei trofee.
Aşadar, Oţelul a dat lovitura la Bucureşti. Jos pălăria în faţa acestei formaţii care deja este cu un picior în Liga 2. Chiar dacă o fi existat vreo „motivaţie” suplimentară venită din altă parte meritul gălăţenilor este cu atât mai mare.
O altă concluzie ar fi următoarea: când ultima clasată ajunge să aşeze cărţile în lupta pentru titlu este o probă de corectitudine dar şi de… mediocritate.