Steaua și răul cel mai mic: un an de suspendare!

iunie 14, 2013 in Liga Campionilor

Locul unde se decide soarta Stelei: sediul UEFA de la Nyon (Elveția). Sticlă, beton și aluminiu. te cam ia cu frisoane. Să așteptăm verdictul!

Locul unde se decide soarta Stelei: sediul UEFA de la Nyon (Elveția). Sticlă, beton și aluminiu. Te cam ia cu frisoane. Să așteptăm verdictul!

E greu de imaginat că Steaua va scăpa fără suspendare de la UEFA în cazul „Valiza”. Sunt multe de comentat pe tema asta dar vremea vorbelor s-a dus de mult. Forul european are un stil pragmatic de a pune problema și puțin îi pasă dacă există sau nu circumstanțe atenuante. Judecă dosarul și punct. În joc este imaginea Ligii Campionilor, iar lipirea ei de un club implicat în astfel de scandaluri înseamnă bani, zeci de milioane de euro pierdute. Mă tem ca Steaua să nu fie dată drept exemplu. Noroc că e la prima abatere și poate scăpa de aceast tratament. Nu și de suspendare. Răul cel mai mic este doar un an pe bară. Steaua poate câștiga titlul, din nou, poate câștiga Cupa. așa poate merge înainte. Altfel este o tragedie. Pentru Steaua, pentru fotbalul românesc!

Toate semnalele care vin de la UEFA conduc spre un verdict drastic: Steaua, „out” din Europa. Oarecum previzibil deși în dosarul „Valiza” au rămas destule semne de întrebare. Premiere sau mită? Nu e treaba UEFA. Justiția a decis: mită. Federația e obligată să informeze forul european, iar pe baza acestui dosar se judecă situația.
De o parte, Steaua cu beleaua ei. De cealaltă parte, UEFA cu imaginea Ligii Campionilor. O balanță care inclină vertiginos în favoarea banilor. De aici vine izvorul deciziei finale. Scandalul cu „premierea” de la Cluj a fost prea puternic ca să fie ignorat. Dacă Steaua ar juca în competiție presa europeană ar face trimiteri la… „valiză” cu efect negativ pentru sponsorii care bagă bani cu sacul în această competiție.
Totuși, dracul nu pare să fie chiar așa de negru. 🙂 Faptul că este la prima abatere poate scăpa Steaua de statutul de „țap ispășitor” care trebuie pedepsit cu orice preț ca să fie dat ca exemplu. Asta mă conduce la concluzia că UEFA poate dicta o sancțiune minimă. Adică răul cel mai mic pentru „roș-albaștrii”: un an în fața televizorului pentru meciurile din Liga Campionilor!
Să dea Domnul să nu fie așa, iar Steaua să scape doar cu o amendă. Fotbalul românesc ar pierde puncte prețioase la coeficientul de țară calculat de UEFA, cu efect direct asupra sezoanelor următoare. Dar asta e viața. Lucrurile trăsnite se plătesc cu vârf și îndesat!