Steaua, dincolo de speranțe

iunie 23, 2013 in Liga Campionilor

În 1986, Steaua București câștiga actualul trofeu al Ligii Campionilor. Acum așteaptă să vadă cu cine joacă în turul II prelimar. Dacă va juca...

În 1986, Steaua București câștiga actualul trofeu al Ligii Campionilor. Acum așteaptă să vadă cu cine joacă în turul II preliminar. Dacă va juca…

UEFA va face public, luni, verdictul în cazul Steaua. După tragerea la sorți pentru turul II preliminar al Ligii Campionilor. Emoții pentru tot fotbalul românesc. Dacă iese urât atunci Pandurii Tg. Jiu va juca în UEFA Champions League. Altfel, Steaua începe cursa spre grupele acestei competiții. Dincolo de speranțe este interesul fotbalului românesc. Boala națională de a muri cu orice preț capra vecinului ne-a adus numai și numai belele. România are nevoie de Steaua în Liga Campionilor dacă vrea să rămână în lumea a doua a fotbalului european și, din când în când, să mai ajungă pe la masa bogaților. Steaua și România sunt la mâna UEFA. Verdictul va ajunge, prima dată, la Federație, apoi la Steaua, și abia după asta va fi făcut public. Așteptăm…

Emoții pentru Steaua la tragerea la sorți. Nu sunt echipe mari dar sunt emoții. Oare pentru ce? Numele adversarului? Verdictul din dosarul „Valiza”? Cred că și una și alta. Un amestec de dorință și frică. Ne-am obișnuit ca Steaua să rezolve problema punctelor europene pentru coeficientul de țară. De mulți ani, iar când Steaua are probleme tremură tot fotbalul românesc.
După tragerea la sorți a tururilor preliminare din Liga Campionilor putem trece la socoteli. Dar abia după ce vine fax-ul de la UEFA cu verdictul. A fi sau a nu fi în Europa? Ce emoții pe oamenii de la Federație când va porni fax-ul cu rezoluția Comisiei de Disciplină. Acolo se va afla prima dată despre statutul Stelei. După aceea va fi informat clubul, iar la final mass-media.
Situația este complicată. O suspendare a „roș-albaștrilor” din competițiile europene va lăsa urme adânci în clasamentul coeficientului de țară. Pandurii, Petrolul și Astra nu au statut de „cap de serie” și din acest motiv le va fi tare greu să intre în grupe. Și să ia puncte!
O suspendare a Stelei are efect negativ și asupra formațiilor importante care nu au ajuns în Europa. CFR Cluj, Dinamo sau FC Vaslui țintesc titlul și Cupa României. Dar ce fac cu performanțele lor din moment ce coeficientul de țară calculat de UEFA le va trimite în tururile preliminare?
Luni, dincolo de speranțe, există dorința ca Steaua să joace în Europa. Ar face bine pentru România, în primul rând, dar de multe ori realitatea este altfel de cum ne-o dorim noi!