Steaua – Dinamo, un etalon de valoare!

noiembrie 4, 2012 in Liga 1

„Marele Derby”, mai mult decât fotbal. Spectacol pe teren, spectacol dincolo de stadion și în... tribune!

„Marele Derby”, mai mult decât fotbal. Spectacol pe teren, spectacol dincolo de stadion și în… tribune!

„Marele Derby” a fost și va rămâne un etalon de valoare pentru fotbalul românesc. Steaua și Dinamo, indiferent de istoria lor, sunt cluburile care au reprezentat sarea și piperul în Liga 1. Imaginați-vă cum ar fi campionatul fără aceste echipe. Confruntarea lor a însemnat mereu un amestec de orgoliu, ambiție și devotament față de culorile clubului. Pentru ele, un sezon se joacă de fapt în două meciuri. Nu contează nici titlul, nici Cupa, nici Europa. Pentru suporteri important este ca formația favorită să câștige duelul cu eterna rivală. La orice scor, prin orice formă, dar să-l câștige. E musai. Ambiția asta a dat naștere la povești de legendă, iar de-a lungul timpului a măsurat valoarea fotbalului din România. Duminică seară avem episodul nr. 127 din „Clasicul României”. Sper să fie un show!

Țin minte și acum cum mi-am rupt pantalonii de trening, nou-nouți, ca să pot intra la marea confruntare Steaua – Dinamo. Se întâmpla la începutul anilor ’80. Chiar dacă aveai bilet era o adevărată încercare să poți intra pe stadion. Indiferent unde se juca. În Ghencea, pe „Dinamo” sau pe fosta arenă „23 August”. Eram elev și asistam la fiecare derby. Nu numai la fotbal. Mergeam cu colegii la volei, baschet, hochei pe gheață, handbal masculin sau polo. Mereu s-a jucat cu casa închisă. Asta a însemnat pentru sportul românesc Steaua – Dinamo. Un etalon de valoare. Ce vremuri… !
Uite că ne întoarcem în timp. Și astăzi se va juca tot cu casa închisă. Cel puțin așa spun cei de la Steaua, pe post de gazdă. Un meci foarte important după ce acum o săptămână nu stârnea un așa de mare interes. Evenimentele din Cupa României, unde Steaua a fost eliminată de Chiajna iar Dinamo a trecut de Pandurii, au schimbat radical atmosfera. Tensiunea se simte în ambele tabere. Puternică, pulsul crește, nervii sunt gata să cedeze în orice moment. La cine? Vom vedea diseară!
Cifrele o dau pe Steaua drept favorită. La fel și casele de pariuri. Poți pune bază pe cotele lor pentru că au legătură cu banii pe care nu-i vor să-i piardă. „Roș-albaștrii” știu că o victorie îi aduce și mai aproape de titlu, în timp ce o înfrângere relansează campionatul. Dinamo vine cu ambiția echipei cotată cu șansa a doua, care n-are ce pierde. O postură mai lejeră pentru trupa antrenată de Dario Bonetti care joacă mai bine pe contraatac decât atunci când e obligată să atace pozițional.
La ora când scriu mai este o jumătate de ceas până la prânz. Peste tot se fac echipe. Iată cine ar putea juca, din primul minut, „Clasicul României”: Steaua – Tătăruşanu – Georgievski, Chiricheş, Szukała, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Chipciu, Rusescu, Cr.Tănase – Nikolic; Dinamo – Bălgrădean – C.Nica, D. Grigore, Luchin, Pulhac – Curtean, C. Munteanu, Boubacar – C. Matei, Ţucudean, Alexe.
Steaua – Dinamo, de la ora 21:30, pe Digi Sport 1!