„Sindromul Copenhaga”, la Basel!

noiembrie 7, 2013 in Liga Campionilor

Pe finalul întâlnirii cu Basel, antrenorul Laurențiu Reghecampf le-a cerut jucătorilor să „înghețe” rezultatul, iar ei au atacat. În loc de 0-1 a fost 1-1!

Pe finalul întâlnirii cu Basel, antrenorul Laurențiu Reghecampf le-a cerut jucătorilor să „înghețe” rezultatul, iar ei au atacat. În loc de 0-1 a fost… 1-1!

M-am obișnuit să nu mai scriu „la cald” după un meci ratat sau aproape ratat do o echipă românească. FC Basel – Steaua (1-1) s-a încadrat, din păcate, în acest șablon. Atunci, în 2003, la scorul de 2-1 pentru „tricolori”, în minutul 8 al prelungirilor, o gafă incredibilă a lui Dorinel Munteanu și arbitrajul dezastruos al elvețianului Urs Meier au semnat ratarea calificării la Euro 2004. La Basel, Steaua a fost cam în aceeași notă. În loc să dea mingea afară, așa cum cerea insistent antrenorul Laurențiu Reghecampf de pe margine, „roș-albaștrii” au preferat atacul. În loc de 0-1 a fost 1-1. Și tot în minutele de prelungire. Faptul că arbitrul Olegario Benquerenca nu a dictat penalty pentru Piovaccari, în primul mitan, iar Chipciu a fost faultat într-o fază premergătoare golului egalizator reușit de Basel nu mai contează. Sânge cald plus psihic slab rezultă un singur diagnostic: sindromul Copenhaga!

Oare de câte meciuri pierdute pe final mai au nevoie echipele românești, indiferent de sportul practicat, ca să învețe ce au de făcut ca să câștige? Of! Cred că multe! 🙁 O boală veche care încă nu și-a găsit leacul. Explicațiile sunt la școală, în familie, în educație. Ce să mai lungesc vorba, sportivii români au moralul fragil!
Steaua a fost mai bună ca Basel, a controlat meciul dar nu a câștigat. Și asta pentru că a vrut mai mult atunci când nu era cazul. La 0-1, în minutele de prelungire, în loc să taie elenul elvețienilor Steaua a visat la un scor senzațional. Era gata-gata dar n-a fost. Degeaba a urlat Reghe la ei. În loc să fragmenteze jocul, „roș-albaștrii” au preferat replica pe contre și au comis-o.
Un meci deștept cu excepția prelungirilor. Steaua a gestionat totul ca la carte dar s-a lăsat dusă de val și amețită de mirajul primei victorii în grupele Ligii Campionilor după șapte ani de așteptare. La acest nivel trebuie să le ai pe toate. Fotbal, rezistență, psihic de fier. Altfel nu faci mare brânză.
Șanse matematice pentru primăvară? Doar o exprimare politicoasă. În traducere liberă nu prea sunt. „Sindromul Copenhaga” a revenit în actualitate. Sperăm să nu se facă simțit și la barajul cu Grecia pentru calificare la Mondialul din Brazilia!

P.S. Apropo de „sindromul Copenhaga”. Acum câteva minute s-a terminat meciul Pandurii – Fiorentina. Gorjenii au condus cu 1-0 până în minutul 86 dar italienii au întors la 1-2 prin golurile reușite de Matos (min. 86) și Borja Valero (min 90+2). Fără comentarii! 🙁