Pandurii, la fel ca Steaua!

noiembrie 8, 2013 in Liga Europa

Jucătorii români cedează repede la capitolul psihic. Culmea este că îi molipsește și pe „stranieri”. la noi, pregătirea psihică nu există!

Jucătorii români cedează repede la capitolul psihic. Culmea este că „stranierii” se iau după ei. La noi, pregătirea psihică nu există!

O nouă victorie ratată în ultimele minute. Câte din astea am trăit şi-o să mai trăim? Pandurii şi-au bătut joc de o şansă istorică. Gorjenii puteau învinge Fiorentina însă, pe final de meci, sângele prea cald le-a transformat picioarele în gelatină. O nouă mostră de slăbiciune psihică. Căderea din final readuce în discuţie carenţele mentale deja cunoscute la sporturile de echipă din România. Nu vreau să transform acest editorial într-o pagină a văicărelii. Supergolul lui Eric a făcut deja înconjurul Europei dar gustul e tot amar. Oameni buni, specialişti din sport, avem o mare problemă cu atitudinea şi pregătirea mentală. Ceva trebuie schimbat pentru că altfel se munceşte degeaba. În sport doar rezultatele contează!

În urmă cu ceva ani, dar nu mulţi, am avut ocazia unui interviu cu domnul Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Mi-au rămas în minte concluziile acelei întâlniri. Domnul Morariu spunea că sportul românesc are nevoie de o nouă elită de antrenori, de tehnicieni bine pregătiți și buni pedagogi, capabili să schimbe, dacă este nevoie chiar din temelii, principiile de pregătire în sportul de performanţă. Și nu numai.
Eşecul celor de la Pandurii cu Fiorentina, după ce au condus cu 1-0 timp de 86 de minute, deschide din nou discuţia în privinţa pregătirii mentale a sportivilor români. Că ei ne interesează. Cu atât mai mult cu cât eşecul a venit la 24 de ore după un altul oarecum similar. Meciul Stelei cu Basel, în care „roş-albaştrii” au distrus în câteva secunde ceea ce au construit într-un meci întreg.
Nu vreau să insit pe faze sau alte nerealizări ale gorjenilor. Mi se pare mult mai important să căutăm răspunsuri la aceste eşuări incredibile care se ţin lanţ. La fotbal, la handbal, la volei, la polo, la mai toate sporturile de echipă de pe la noi. E păcat să se distrugă calităţile native ale acestei naţii, în materie de sport, printr-o superficialitate păguboasă atunci când vine vorba de pregătirea mentală.
Un motiv în plus de îngrijorare înaintea confruntării secolului, cu Grecia. Steaua și Pandurii sunt două echipe bune din campionat. Chiar dacă au „stranieri” în cadrul lotului sunt destui jucători români care ne conduc la astfel de concluzii. Toți se amestecă cu o stare de spirit tipic balcanică în care grandoarea unei performanțe importante copleșește luciditatea necesară obținerii ei.
„Sindromul Copenhaga” continuă să bântuie prin fotbalul românesc. Și face ravagii. Cum a fost săptămâna asta. În câteva minute a transformat primăvara europeană într-o iarnă polară. 🙁