Simona Halep, pași spre anonimat?

februarie 25, 2016 in Tenis

În primele două luni ale anului, Simona Halep a pierdut trei locuri în clasamentul WTA. „Simo”, încotro?

În primele două luni ale anului, Simona Halep a pierdut trei locuri în clasamentul WTA. „Simo”, încotro?

E greu să scrii ceva critic despre Simona Halep. O fată simpatică, o sportivă care a reușit performanțe incredibile, iar pe lângă asta are o mulțime de fani. Dar când nu este ceva ok cu ea lucrurile trebuie spuse direct și răspicat. „Simo” nu este de mult în apele ei. Înfrângerea din turul 2 de la Doha confirmă ceea ce spun și completează un început de an foarte slab. Scuzele Simonei că nu este pregătită fizic, că nu o interesează clasamentul mondial sau că are nevoie de mai multe meciuri sunt vorbe copilărești. Până acum ce-a făcut? Nu știa programul? Nu și-a construit strategia pentru antrenamente? Mă tem că este exact ceea ce spun de multă vreme: probleme de… valoare. Ierarhia WTA este atât de bine făcută încât arată limpede unde se află fiecare jucătoare. La ora când scriu aceste rânduri, Simona Halep pierde și locul patru. Să fie primii pași spre anonimat?

Ar fi tare trist ca răspunsul la întrebarea de mai sus să fie „da”. Am apreciat întotdeauna performanțele Simonei. O luptătoare, o „furnicuță” care a muncit pentru fiecare minge. Din păcate pentru ea, anul 2016 a început prost, iar dacă nu se trezește repede ar putea continua și mai și. 🙁
Simonica a pornit de pe locul 2 WTA, iar în primele două luni ale anului a pierdut deja trei locuri. Ce explicații putem găsi? Există… Poate schimbările prea dese de antrenori, poate ezitările de a angaja în staff profesioniști scumpi dar valoroși, poate o viață în care s-a schimbat ceva ce nu știm.
Căderea Simonei este evidentă însă ne îngrijorează modul în care ea încearcă să explice acest declin. „Nu mă interesează prea mult clasamentul.” sau „mai important pentru mine este să fiu sănătoasă” sau „eu joc destul de OK dar nu pot să închei meciurile” sau „să am cât mai multe meciuri” sunt scuze de moment dar nu explicații clare.
Când pierzi meciuri în maniera în care a făcut-o Simona poate fi vorba despre valoare. Ierarhia mondială este făcută pe bază de puncte, nu de sentimente. Toți o iubim pe Simonica dar în aceleași timp trebuie să recunoaștem că adversarele ei au fost mai bune și au vrut mai mult. Dacă refuzăm această abordare riscăm să nu înțelegem momentul, deloc fericit, prin care trece marea noastră campioană.
Simona Halep poate reveni doar dacă schimbă ceva. Poate un staff mai scump și mai performant, poate ceva în viața ei. La acest ultim aspect doar ea știe ce, cum și de ce. Fără un șoc pozitiv nu cred că va reveni curând în top 3 WTA. Simona poate face singură o astfel de analiză și cred că va lua cele mai bune decizii!