Sapunaru s-a exclus singur

noiembrie 16, 2009 in Națională

Selectionerul Razvan Lucescu si-a dorit un succes in Polonia pentru a avea trei luni de liniste la echipa nationala. Perioada pe care o invoc s-a comprimat insa la doar… trei ore, adica cam cat a durat intoarcerea in tara. Nationala a revenit de la Varsovia printre injuraturi si amenintari formulate, probabil, cu ajutorul licorilor lui Bachus. Deranjat ca este filmat, fundasul lui FC Porto, Cristian Sapunaru, s-a repezit spre cameramanul Antenei 1 pe care l-a imbrancit fiind la un pas de a isca o bataie ca-n filme.

Sapunaru nu este primul si nici ultimul jucator roman care confunda convocarea la echipa nationala cu o minivacanta pigmentata cu fete, alcool sau misto en-gross. Mai grav decat in alte cazuri este ca Sapunaru nu s-a limitat la diferendul cu presa, el adresand cuvinte grele unor membri ai staff-ului tehnic, mai exact secundului Stefan Iovan si antrenorului portarilor, Marian Ionita, pe care l-a amenintat ca il bate.
Adrian Mutu si Adrian Cristea au fost ultimele exemple in materie de indisciplina la echipa nationala, cei doi fotbalisti fiind prizonierii unei iresponsabilitati crase. Tocmai de aceea, multa vreme de acum incolo, Mutu si Cristea vor privi meciurile „tricolorilor” la televizor. Aproape sigur si Sapunaru va fi exclus din lot. Selectionerul Razvan Lucescu nu este dispus sa tolereze un astfel de comportament pentru ca risca sa dea peste cap o normalitate. Nu vreau sa fiu rautacios, insa – daca ne gandim ca, pana la meciul cu Polonia, echipa nationala n-a prea castigat cu Sapunaru in teren in 2009 – pierderea nu mi se pare chiar asa de mare. Dincolo de acest aspect trebuia data o lectie. Daca toti jucatorii convocati la lot ar evolua cu daruire precum Chivu sau Radoi, nationala României ar putea spera sa redevina ceea ce a fost odata.
Ma surprind totusi astfel de mentalitati. Sapunaru joaca la Porto, o echipa de Liga Campionilor unde nu se permit asemenea atitudini. De ce refuleaza la echipa nationala? Asta trebuie aflat urgent. Unii s-au grabit sa ia partea jucatorului, sustinand ca Razvan Lucescu risca sa ramana singur daca va continua expulzarile din lot. Dimpotriva, asa este bine. Un fotbalist banuit ca a consumat bauturi alcoolice in anturajul echipei nationale iar apoi face scandal cu presa si antrenorii de la lot nu are de ce sa mai imbrace tricoul cu tricolor.
In loc sa se gandeasca la viitorul sau, Cristian Sapunaru a confundat, probabil, initialele unei cunoscute marci de whisky cu cele ale numelui sau. Si uite cum, in loc sa mai vina la lot, Cristian Sapunaru va privi nationala României la televizor. Poate la o cafea cu parfum de… „J&B”. Toleranta zero este cel mai eficient „medicament” pentru astfel de abateri. Altfel, ce (mai) poate face selectionerul?