România, din nou fără „10”!

iunie 9, 2017 in CM 2018 - Rusia

Gică Hagi: „Decarul, de când este înfiinţat fotbalul, este un jucător important”.

Selecționerul Christoph Daum propunea în urmă cu câteva zile renunțarea la nr. 10 la echipa națională pe motiv că „jucătorii care ajung să îl poarte resimt o presiune extrem de mare”. Oare? Unii dintre jucători nu-I vor nu din cauza presiunii ci pentru că n-au calitățile sportive care să-i îndreptățească să-l poarte. Așa că, naționala României va juca și cu Polonia fără un numărul 10 care ar putea face diferența. Nu ne-ar mira să asistăm din nou la un nou talmeș-balmeș tactic din care nu vom înțelege mare lucru. În fotbalul românesc „zecele” este important. „Decarul, de când este înfiinţat fotbalul, este un jucător important”, spunea Gică Hagi după ce a aflat de reacția selecționerului Daum. Și are dreptate. „Decarul” este jucătorul care driblează, are personalitate, inventează faze din nimic, marchează și poate schimba soarta unui meci. La naționala de azi, Budescu și Stanciu se pliază perfect pe aceste cerințe. Din păcate, Budescu n-a fost convocat, iar Stanciu va fi rezervă! 🙁

Am să susțin până-n pânzele albe că jocul naționalei României se construiește frumos în jurul unui nr. 10 autentic. Hagi și Mutu sunt au fost ultimii decari de top, iar de atunci acest tricou a ajuns ca oricare altul. Selecționerii care s-au perindat pe banca naționalei României susțin că n-au găsit acel jucător de valoare care să poarte cu onoare acest tricou dar nu s-au ferit să-l ofere unor fotbaliști care nu aveau nici în clin, nici în mânecă cu sarcinile postului.
Fotbalul românesc are în acest moment doi decari de calitate: Constantin Budescu și Nicușor Stanciu. Budescu nu a fost convocat deși putea face parte din lotul pentru Varșovia. Stanciu este selecționat dar se pare că va începe meciul pe banca de rezerve. Selecționerul Daum este nemulțumit că la Anderlecht a jucat prea puțin, iar atunci când a intrat n-a fost acel Stanciu care-l știam. Adevărul este undeva pe la mijloc.
Nicușor Stanciu poate fi util din primul minut. Mai ales că este un meci în deplasare. Are viteză, ruperi de ritm, dribling bun și șut puternic. Fără un nr. 10 la ce să ne așteptăm de la „tricolori”? Probabil la un joc confuz, de luptă, pragmatic, pe ideea că decât să pierdem este bun și un egal. Culmea, doar victoria ne menține în cărțile calificării. 🙂 Că de creativitate nici pomeneală. Cine să se ocupe de așa ceva dacă numărul 10 nu este titular? Va fi pe bancă, îmbrăcat de Grozav în loc să-l poarte Stanciu din primul minut. Ce grozăvie mai e și asta? 🙁 Și totuși, hai România !!!
Iată formula de echipă care circulă mai peste tot: Tătărușanu – Chiricheș, Săpunaru, Toșca – Benzar, Răzvan Marin, Pintilii, Latovlevici – Stancu, Fl. Andone, Chipciu.
Polonia – România, sâmbătă de la ora 21:45, în direct la TVR1, TVE HD și TVR+.