Rapid – Steaua, mereu un derby!

aprilie 12, 2013 in Liga 1

Rapid - Steaua, mereu un derby. Orgolii, ambiții, polițe etc. Toate ingredientele pentru un meci de zile mari.

Rapid – Steaua, mereu un derby. Orgolii, ambiții, polițe de plătit etc. Toate ingredientele pentru un meci de zile mari!

Un meci care a fost întotdeauna un derby. Două echipe din același sector despărțite doar de câteva stații de tramvai. Două echipe cu suporteri din categorii sociale diferite: Rapidul, formația celor cu venituri medii și mici, Steaua, favorita unor fani ceva mai înstăriți și organizați ca fel de a trăi. Două echipe tratate diferit de istorie înainte de 1989: Rapid, un fel de simbol al luptei împotriva nedreptăților sociale ridicate la rang de politică de stat, Steaua, exponenta disciplinei militare cu orice preț și a faptului împlinit. Două echipe care se gândesc la acest derby înainte să înceapă campionatul. De ce să nu fie derby? Un meci care atrage orgolii, pasiune și dragoste de fotbal. Hai la meci, Rapid – Steaua este un derby!

„Singuri împotriva tuturor”, un slogan devenit celebru în Giulești și nu numai. Înainte de 1989, ani la rând, Rapidul a fost echipa ținută departe de prima liga. Regimul comunist s-a temut tot timpul de acest club pentru că putea genera, în orice moment, o mișcare socială de amploare. Era doar echipa muncitorilor, a celor care își câștigau cu trudă pâinea de zi cu zi. Nu întâmplător, când juca în divizia B, Rapid aduna zeci de mii de spectatori la meciurile disputate pe fostul stadion „Republicii” și căra prin țară alte câteva mii.
Steaua a fost echipa care a reprezentat Armata. Un privilegiu în acele vremuri. De atunci și-a cernut fanii. Cadre militare, oameni cu posibilități, persoane ceva mai înstărite și disciplinate. Toate astea s-au transmis peste ani, iar mulți dintre suporterii de astăzi ai „roș-albaștrilor” sunt copiii acelor fani. În plus, stagiul militar obligatoriu permitea clubului din Ghencea, cel puțin pe o durată fixă de timp, să transfere orice jucător de perspectivă.
De aici s-a născut rivalitatea și spiritul unui derby adevărat. Gazul pe foc a fost turnat de performanțele internaționale ale Stelei. Suficient cât să întrețină rivalitatea mult timp de acum încolo. Totul e frumos atât timp cât nu apare intoleranța, ura, jignirile sau violențele de orice fel. Atunci nu mai este vorba de fotbal ci de demență. Rapid – Steaua este un derby și prin simpla citire a numelui celor două echipe!
Ce va fi duminică seară? Rapidul va juca cu sufletul și va lupta pentru orice minge. Atât poate face acum. Un merit dacă ne gândim la problemele financiare din ultima vreme. Steaua este echipa versată, favorita derby-ului, care dă senzația că știe exact ce are de făcut pentru a câștiga cele trei puncte. Oricum va fi un spectacol indiferent de rezultatul final. Păcat că nu se joacă pe „Arena Națională”. Rapidul ar fi câștigat mai mulți bani din vânzarea de bilete, iar meciul se disputa în fața unei asistențe record. Și totuși, hai la meci !

P.S. Rapid – Steaua, duminică, ora 20:30, în direct la Digi Sport 1!
P.S. 1 – Din câte am înțeles de la unul dintre liderii „Peluzei Nord” este posibil ca galeria Stelei să nu se prezinte la meci. Fanii „roș-albaștrilor” sunt nemulțumiți că nu s-a respectat procentul legal de bilete la care aveau dreptul și, în loc să se prezinte la derby, preferă să nu vină la meci!
P.S. 2 – 13 aprilie 2013, ora 13:54: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, mi-a confirmat telefonic faptul că repartizarea biletelor pentru galeria Stelei a respectat regulamentele în vigoare. Domnul Enache a mai spus că oficialii clubului din Ghencea au ridicat cele 406 bilete puse la dispoziția fanilor Stelei de către clubul Rapid. Se pare că Steaua va avea galerie în Giulești!