Piți, Sânmărtean și „petrodolarii”!

ianuarie 4, 2015 in Internaţional

Clubul Al Ittihad FC împlinește azi 88 de ani de la înființare. Piți i-a făcut un cadou de zile mari: transferul lui Sânmărtean!!!

Clubul Al Ittihad FC împlinește azi 88 de ani de la înființare. Piți i-a făcut un cadou de zile mari: transferul lui Sânmărtean!!!

Victor Pițurcă, omul care a refuzat să-l convoace la națională pe Lucian Sânmărtean, ani la rând, apare zâmbind cu acesta pe site-urile care anunță transferul stelistului la Al Ittihad. Motivul? Banii. Adevărul este că nici măcar Steaua nu avea cum să-l țină aici. Dincolo de interese rămân sentimentele care basculează foarte repede de la agonie la extaz, de la ură la simpatie, de la dispreț la admirație.Că ne place sau nu, jucătorii de valoare părăsesc Liga 1 pentru destinații exotice. E mai important viitorul decât prezentul. „Petrodolarii” arabilor sunt mai ademenitori decât numele unor echipe importante din Europa. În aceste condiții, cui îi mai pasă de echipa națională?

Deși naționala nu avea un nr. 10 pursânge, Victor Pițurcă s-a făcut că nu-l vede pe Lucian Sânmărtean câtă vreme a jucat la Vaslui. Transferul la Steaua i-a forțat mâna lui Pițurcă, iar fostul selecționer nu a mai avut încotro.
Dar în fotbal nu contează sentimentele. Uneori este bine, uneori nu este bine. Mai mereu, Sânmărtean a pus pe primul plan familia, viitorul său. Asta explică și transferul la Al Ittihad, din vară. Nicio echipă din Liga 1 nu putea să-i plătească un salariu de un milion de dolari pe sezon. În timp ce Steaua s-ar putea alege cu două milioane de „petrodolari”.
Toată lumea e mulțumită. Și Steaua, și Sânmărtean, și Piți. Dar cu naționala cum rămâne? Cui îi mai pasă de ea? Campionatul Arabiei Saudite este sub nivelul Ligii 1. Oricât talent are Sânmărtean traiectoria valorii sale va urma o direcție descendentă. Restul sunt povești…
Din păcate, nimeni nu poate bloca exodul jucătorilor de valoare către țările calde din zona Golfului. Acolo sunt mulți bani, iar șeicii isterizați de rezultate senzaționale sunt gata să pluseze cât va fi nevoie. Doar pentru glorie. Pentru fotbalul arab nu e rău să importe valoare pentru a crește în… valoare.
În aceste condiții, singura șansă de supraviețuire a fotbalului românesc sunt copiii și juniorii. E nevoie, mai mult decât oricând, de stimularea cluburilor care promovază tineretul, valorile autohtone. Fără așa ceva fotbalul românesc riscă să ajungă un „cimitir al elefenților”. Și e păcat, zău așa, că de talente nu duce lipsă!