Piți, de ce Mutu?

ianuarie 22, 2013 in Națională

Adi Mutu, cel mai valoros nr. 10 după retragerea lui Gică Hagi. Păcat că la purtare are... 4!

Adi Mutu, cel mai valoros nr. 10 după retragerea lui Gică Hagi. Păcat că la purtare are… 4!

Joacă meci de meci și dă goluri în campionatul Franței. Poate fi un răspuns. În fond, Mutu a respectat criteriile minimale, cerute de selecționerul Victor Pițurcă, ca să ajungă la lot: meciuri și goluri. Dar cu morala cum rămâne, coane Piți? Reconstruirea echipei naționale, cu jucători tineri și de perspectivă, înseamnă să existe atitudine și dincolo de stadion. În viață, în comportament. Nu am nimic cu Mutu dar prea și-a bătut joc de carieră devenind un exemplu negativ pentru grup. Nopțile albe trăite cu ocazia convocărilor, prelungirea vacanței în Republica Dominicană și nu în ultimul rând cele câteva kilograme în plus sunt ultimele „șicane” ale „Briliantului”. Cu Ungaria este nevoie de el, pe teren, dar ca exemplu pentru jucătorii mai tineri, deloc!

Îmi pare așa de rău atunci când îl critic pe Adi Mutu deoarece realizez, în fiecare secundă, la fiecare cuvânt, că a avut un talent uriaș irosit aiurea. Vina îi aparține în totalitate. Mutu nu a știut să-și tempereze elanul de „băiat de cartier” dornic să strângă fetele în jurul său, ca un ciorchine, iar apoi să le frângă inimile cu stilul de „Don Juan”.
Văd că selecționerul Victor Pițurcă l-a convocat pe „Briliant” pentru meciul amical cu Australia, din februarie. În plan sportiv, decizia este corectă. Mutu joacă la echipa de club, meci de meci, și marchează. Totuși, în cazul altor fotbaliști aceste criterii nu mai sunt valabile. Rusescu e cel mai recent exemplu pe tema asta.
Îi reproșez selecționerului faptul că a renunțat la principii în favoarea rezultatelor cu orice preț. Mutu l-a supărat de multe ori. Reconstrucția unei echipe naționale înseamnă mai mult decât schimbarea „liniilor”, a generațiilor. Acolo e nevoie de caractere tari. Ce pot învăța tinerii fotbaliști atunci când văd că lui Adi Mutu îi sunt iertate nopțile albe, ifosele, atitudinea nepăsătoare și kilogramele adăugate fără jenă?
Mutu a avut multe șanse de a se schimba, în bine, dar le-a dat la toate cu șutul. În bășcălie. La fel cu a ratat ultimul penalty, în meciul Ajaccio – Valenciennes (1-1). Poate se va schimba acum, mai știi? Are încă o șansă. Ultima. Mă tem însă că este prea târziu pentru el dar mai ales pentru cariera sa!