Petarde și… vorbe

mai 4, 2015 in Liga 1

Întrebare pentru cei care răspund de securitatea stadioanelor: cum au ajus atâtea materiale pirotehnice în incinta „Arenei Naționale”?

Întrebare pentru cei care răspund de securitatea stadioanelor: cum au ajus atâtea materiale pirotehnice în incinta „Arenei Naționale”?

După „Cazul Bricheta” era gata-gata să avem și „Cazul Petarda”. Marele derby Dinamo – Steaua a fost întrerupt minute bune din cauza fumigenelor și petardelor aruncate în teren de fanii „câinilor”. Portarul steliștilor, Arlauskis, era s-o pățească dar până la urmă a scăpat teafăr. De la Dinamo doar Ionel Dănciulescu a încercat să potolească furia suporterilor în timp ce căpitanul Marius Niculae i-a incitat la scandări mizerabile. Vezi Doamne ca să le cânte-n strună, iar apoi să-i potolească. Degeaba. După joc, noul șef al „haitei”, Dinu „Vamă”, a spus că în loc de Lovin a fost Arlauskis făcând trimitere la cazul de acum câțiva ani din Giulești. O răutate. Ce se întâmpla oare dacă unul dintre „trasoare” ajungea în capul lituanianului? Îi plătea domnul „Vamă” spitalizarea? Dar bine că au rămas vorbele și nu s-a ajuns la spital!

Arbitrul Cristi Balaj a făcut un semn discret ca jucători să meargă la cabine. Bombardamentul cu fumigene și petarde cobora din peluza dinamovistă asemenea unei ploi torențiale cu grindină. „Arena Națională” are învăluită de fum, iar totul părea mai degrabă un tablou de război decât atmosfera unui meci de fotbal.
Meciul nu trebuia oprit, iar Balaj a procedat corect. Ceea ce s-a petrecut în jurul acestui moment tensionat lasă însă de gândit. Ionel Dănciulescu, team managerul lui Dinamo, a încercat să-i potolească pe fanii „roș-albilor”. Degeaba. La înaintare a fost trimis căpitanul Marius Niculae. Dar stupoare. În timp ce mergea spre peluza încinsă, „Săgeată” a dat apă la moară suporterilor scandând cât îl ținea plămânii „m..e Steaua”. Momentul nu scuză cu nimic modul în care Niculae a vrut să intre pe sub pielea ultrașilor dinamoviști chiar dacă după această răcorire, plină de mizerii, fanii s-au potolit.
Surprinzătoare și reacția noului președinte al „câinilor”, Dinu Gheorghe. Faptul că l-a comparat pe Arlauskis cu Lovin nu este tocmai ok. Cazul din Giulești a fost total diferit ce bombardamentul de pe „Arena Națională”. Arlauskis a fost lovit cu un obiect, nu mai putea respira din cauza fumului care îi învăluia poarta, iar timpanele urechilor i-au fost zgâriate de bubuiturile asurzitoare ale pertadelor care explodau la câțiva metri de el.
Nu în ultimul rând, unde erau stewarzii „celebrelor” firme care acționează în incinta stadioanelor? Și jandarmii care conduc dispozitivul de securitate? Cum au trecut atâtea materiale pirotehnice prin filtrele de la intrare? Din câte știu, legea spune că e nevoie de un atestat pentru companiile de securitate care răspund de ceea ce se petrece în incinta arenei. Întrebări: a) S-au acordat aceste atestate? b) Dacă da, cum au fost obținute?
Dincolo de petardele care au băgat în ceață derby-ul rămân întrebările de mai sus. Deocamdată, fără răspuns!