Naționala, schimbare din temelii!

iunie 13, 2017 in CM 2018 - Rusia

Suporterii echipei naționale așteaptă o schimbare radicală care să schimbe în bine echipa națională!

Fotbalul este un sport mai simplu de înțeles decât pare sau vor unii să pară. România a pierdut meciul de la Varșovia în primul rând din cauza tacticii fricoase. Fără un „decar” în teren jocul s-a rezumat la o apărare totală, cu fundu-n poartă. Taman bine pentru „leși” care nu s-au lăsat prea mult invitați ca să ne dea trei „boabe”. Fără un coordonator de meserie, cine să limpezească jocul? Budescu a fost lăsat acasă din cauza… parametrilor 🙂 , iar Stanciu pe banca de rezerve. Mijlocașul lui Anderlecht a intrat în minutul 60 și din acel moment s-a schimbat ceva în bine. Puțin dar s-a schimbat! România și-a reamintit de atac, iar golul marcat de Bogdan Stancu (min. 77) este dovada că naționala trebuie să joace altceva. Cu posesie, cu atac, cu curaj. Din păcate, deziluzia ratării calificării este imensă deși încă nu este confirmată matematic. Cine și ce mai așteaptă? Eșecul cu Chile sau un dezastru de pomină cu Armenia? Simplu: echipa României are nevoie de un alt selecționer!

Puțini și-au pus speranțe în meciul de la Varșovia. Sistemul de joc cu cinci fundași este dovada „optimismului” transmis de selecționerul Christoph Daum jucătorilor și suporterilor. Fără „decar” la mijloc, naționala României a semănat cu o reprezentativă amărâtă care s-a mulțumit doar cu limitarea proporțiilor scorului. Ciudată stare care explică însă ce-a fost și ce-a ajuns prima reprezentativă de fotbal a României!
Nu îmi permit să-l critic de domnul Daum decât prin ochii suporterului, al iubitorului de fotbal și de România. Cred cu tărie că a greșit tactica. Abia după ce a intrat Stanciu „tricolorii” au început să urce liniile, iar golul reușit de Bogdan Stancu este efectul acestei atitudini pozitive. România știe să joace cu succes un fotbal centrat în jurul unui coordonator bun, în jurul unui „decar” de meserie.
Calificarea este pierdută. O știe domnul Daum, o știu șefii fotbalului românesc, o știe presa dar mai ales suporterii. Poveștile spuse de Herr Daum la televizor de genul „Nu spun ca este imposibil, dar spun ca este foarte dificil.” reprezintă o formă cosmetizată și politicoasă de a ascunde un eșec previzibil de la începutul mandatului.
Nu mai este timp pentru văicăreli. Schimbarea de strategie trebuie făcută ACUM. Mai sunt patru meciuri în aceste preliminarii pentru CM 2018. Naționala are nevoie de o reconstrucție din temelii privind lotul și strategia de joc. Cele patru partide oficiale ar fi extrem de utile noului selecționer ca să pună la punct o formulă de echipă competitivă. Altfel riscăm să ratăm și calificarea la EURO 2020 tocmai atunci când România se află printre țările care vor găzdui meciuri. Și ar fi trist, zău așa!

P.S. România – Chile, astăzi de la ora 21:00, pe „Cluj Arena”, în direct la Pro TV!