Miracol: Oltchim, in finala Ligii Campionilor!

aprilie 18, 2010 in Handbal

Momente pentru istorie in Sala „Traian” din Ramnicu Valcea. Dupa o prima repriza – foarte echilibrata – in partea a doua handalistele de la Oltchim au avut o evolutie galactica si s-au impus fara drept de apel, 24-20, in fata lui Gyor ETO. Un adevarat miracol pentru sportul romanesc care ani de-a randul nu si-a gasit loc pe lista de prioritati a guvernantilor. O duminica superba: Lucian Bute si-a pastrat „Centura cu Diamante” iar Oltchim s-a calificat in finala Ligii Campionilor. Pentru frumoasele Oltchimului, flori si… jos palaria!

Nu am mai trait un meci la o asemenea intensitate emotionala de pe vremea cand Gica Hagi si „Generatia de aur” au fost la un pas de calificare in semifinalele Mondialului din 1994. Acum, dupa 16 ani, Hagi a mers la Rm. Valcea pentru a fi martor la o mare performanta a sportului romanesc. Si a fost cu noroc.
Sala „Traian” a fost asemenea unui vulcan care erupe la fiecare gol. Peste 2.500 de fani au impins de la spate „galacticele” Oltchimului spre cea mai importanta finala a handbalului, rezervata cluburilor, Liga Campionilor. Si nu in fata oricui, returul cu Gyor fiind mai mult decat complicat.
Dar parca asa este mai frumos. Momentul de cumpana s-a consumat in minutul 15 cand unguroaicele au marcat de trei ori consecutiv, scorul rasturnandu-se de la 5-4 la 5-7. N-a fost decat un foc de paie. Fetele noastre visau finala si au jucat doar pentru ea. Interventiile senzationale ale Paulei Ungureanu si meciul vietii facut de Ada Nechita, la care se adauga risipa de energie facuta cu generozitate de colegele lor au scris istoria unei calificari memorabile.
O nota de 10 si pentru antrenorul Radu Voina. Tehnicianul Oltchimului le-a raspuns, cum nu se poate mai frumos, celor care l-au contestat dupa locul 8 ocupat de nationala feminina, anul trecut, la Campionatul Mondial din China. Voina a gasit solutia pentru a duce „galacticele” in finala dupe ce, cateva sezoane la rand, frumoasele din Rm. Valcea se opreau fie in semifinale fie in grupe.
O mare performanta, care poate modifica atitudinea nationala fata de sport, in general si pe cea a autoritatilor, in special. Oltchim merita, in afara de respect si o sala pe masura performantei. Una ca „Palau Blaugrana”, de peste 8.000 de locuri, cum au handbalistii Barcelonei. Oltchim este Barcelona handbalului romanesc si merita din plin o sala polivalenta de anvergura celei din capitala Cataluniei.
Oltchim este in finala Ligii Campionilor si este gata sa cucereasca definitiv Europa. Nu va fi usor in finala, cu Viborg, cea mai bogata echipa de handbal din lume. Fetele astea ne-au invatat si aratat, dupa multa vreme, cum sa ne bucuram la o mare victorie. Ce au facut ele este un miracol.