Messieurs les tricolores, parlez vous francais?

februarie 8, 2010 in EURO 2012

Romania o ia, din nou, de la capat. La Euro 2012. In grupa D. „D” de la „da”. Ce bine ar fi! Ba nu, „oui” ca doar Franta este marea favorita la calificare. Nu va fi deloc usor, mai ales ca Bosnia si Belarus sunt si ele cu ochii spre partea superioara a clasamentului. Macar la locul 2, de baraj. Cred ca vom avea emotii si in Albania. Romania nu mai este echipa de altadata. Poate doar o amintire palida a „Generatiei de aur” care in anii ’90 speria Europa si nu numai. Acum invatam din nou. Franceza?

Fara doar si poate este o grupa grea. N-as fi vrut Franta. Dupa ce am scos doua egaluri cu „cocosii galici”, in preliminariile Mondialului gazduit in acest an de Africa de Sud, vom avea parte de o „dubla” incinsa. Franta nu va mai accepta jumatatile de masura pentru ca ar risca sa nu se califice. La Mondial era gata-gata. Noroc cu barajul si cu mana lui Thierry Henry care a ingenunchiat, pe nedrept, mandra Irlanda.
Daca ar fi sa ne dorim ceva din meciurile cu „cocosii”, cred ca impartirea victoriilor ar fi cea mai fericita posibilitate. Ne-am alege cu trei puncte si fara urmari negative in clasamentul adevarului. Paradoxal, desi invinsi intr-o partida, am castiga mai mult decat am realiza prin doua… remize – ceea ce poate conta la final. Chiar decisiv. Si pentru primul loc dar si pentru locul de baraj, unde vor conta rezultatele dintre primele cinci clasate in grupa.
O sansa mica, dar de luat in seama, poate sa fie programarea meciurilor. Din cate se stie, in acest moment, „tintarul” va fi stabilit pe 19 februarie, in Luxemburg. Daca nu, decide UEFA. Ar fi oportun sa intalnim Franta cat se poate de repede. Orice echipa prezenta la un turneu final de Campionat Mondial intra mai greu in forma in urmatoarele trei, patru luni, chiar jumatate de an. In plus, Franta anunta schimbarea „liniilor” dar si a antrenorului Raymond Domenech.
Altfel, Franta ne-a luat deja de sus. Asa cum face ori de cate ori ne intalnim cu ea. Jurnalistii francezi chiar jubilau dupa tragerea la sorti. De ce sa nu recunoastem, au argumente, insa abordarea asta era sa coste scump nationala franceza. „Romania era una din cele mai slabe echipe din urna valorica 2, chiar daca ne-a pus probleme la Euro 2008”, a scris L’Equipe.
In fond, un adevar – dar unul care creeaza o stare de automultumire, chiar de delasare in tabara „cocosilor”. Suficient pentru a-i face mai vulnerabili.
Deocamdata e musai ca „tricolorii” sa invete repede „lectia de franceza”. Pana acum au existat 13 intalniri directe. Numar cu ghinion pentru ai nostri care au castigat doar trei partide. Putin. Foarte putin. „Cocosii galici” ne sunt un fel de… nasi. Ca sa inceteze acest statut trebuie sa batem Franta. Macar acasa la noi. Messieurs les tricolores, parlez vous francais?