Lumini și umbre în Liga 1

august 1, 2013 in Liga 1

Liga 1 arată a campionat serios dacă ne luăm după rezultatele înregistrate în tururile preliminare ale cupelor europene. În realitate gâfâie de la o etapă la alta!

Liga 1 arată a campionat serios dacă ne luăm după rezultatele înregistrate în tururile preliminare ale cupelor europene. În realitate gâfâie de la o etapă la alta!

Parcurs excelent al echipelor românești în tururile preliminare ale competițiilor europene. Nicio înfrângere și toată lumea este în cărțile calificării. Mai mult sau mai puțin. Steaua și Astra se gândesc deja la play-off. Petrolul și Pandurii speră până-n ultima clipă. Astea sunt luminile care se văd în Liga 1. Umbrele ascund numai lucruri urâte. Arbitraje slabe, jocuri încâlcite, anonimat în tribune și multe, multe „sforării” prin comisii acolo unde albul devine negru și invers. Și totuși imaginea campionatului este una bună din moment ce formațiile care ne reprezintă în Europa rămân neînvinse în tururile preliminare. Este meritul Ligii 1 sau al celor care se ocupă de pregătirea acestor formații? Și una, și alta. Important este să se alunge „umbrele”!

Nu cred că Astra și Steaua mai trebuie să se teamă pentru prezența în play-off. Și-au făcut bine temele și vor juca „dubla” care să le ducă la masa bogaților. În Liga Europa, respectiv Liga Campionilor.
Pandurii și Petrolul au scos egaluri onorabile acasă și sunt gata să se bată, pe viață și pe moarte, pentru calificare. Hapoel Tel Aviv, respectiv Vitesse Arnhem sunt două nuci tari. Dar, dacă știi cum să le iei le spargi repede. Puțin tupeu și atenție este rețeta succesului.
Dacă ne luăm după aceste rezultate, Liga 1 arată a campionat onorabil. Există totuși senzația că mergem la pomul lăudat cu sacul în spinare. Prea multe meciuri slabe, arbitraje de doi lei, decizii anapoda în comisiile puse să împartă legea și regulamentul, iar în tribune apatie totală. Cu câteva excepții în frunte cu Steaua.
Campionatul intern trebuie să crească în valoare dar nu prea are cu ce și din ce. Bani nu sunt, dacă nu sunt bani atunci nu vin jucătorii de valoare, fără jucători de calitate te ia somnul când te uiți la o partidă de pluton și tot așa. Un regulament care să încurajeze promovarea tinerelor speranțe în Liga 1 poate fi una dintre căi. Și, obligatoriu, arbitraje mai bune care să apere munca jucătorilor și antrenorilor.
Până acum nu ne-am făcut de râs în Europa dar fără schimbări de fond în Liga 1, care să încurajeze concurența și competiția, nu vom răzbi prea departe…