Liga pentru surdo-muti

iulie 29, 2010 in Fotbal

Dupa modelul FIFA, care la Mondialul din Africa de Sud a limitat drastic numarul de reluari cu fazele litigioase, campionatul romanesc se indreapta cam spre acelasi lucru. LPF intentioneaza sa introduca in noul contract pentru drepturile de televizare mai multe clauze cel putin ciudate. Una ar fi ca in timpul meciurilor reluarile fazelor generatoare de scandal sa se faca de maximum trei ori. Ca sa fim mai cu mot decat FIFA, comentatorii nu vor avea dreptul sa dea un verdict. Intentii, intentii, dar nici chiar asa. Ar mai trebui ca jurnalistii sa-si puna dopuri in urechi si avem o liga pentru… surdo-muti.

Dupa modelul promovat de forumul mondial, cu toleranta zero in ceea ce priveste mediatizarea erorilor de arbitraj, Liga Profesionista de Fotbal (LPF) ia pulsul opiniei publice cu proiecte asemanatoare. Astfel, daca intentiile forului de organizare a campionatului se materializeaza, greselile „fluierasilor” din Liga 1 vor deveni subiecte tabu.
Noul contract pentru drepturile de televizare ar putea contine clauze imposibil de imaginat si inteles. Fazele suspecte vor putea fi reluate de maximum trei ori, iar cei aflati la microfon nu vor mai avea dreptul sa dea verdicte. Altfel, problemele de arbitraj nu vor putea fi discutate dupa meci de catre cei care detin drepturile tv. Alte televiziuni o pot face dar fara imagini. Un fel de vino, vezi, constata si… taci.
Deocamdata discutam doar despre intentii. Pana nu vom vedea ceva semnat ramanem in aceasta faza. Adevarul este ca asupra arbitrilor s-a creat, de-a lungul anilor, o presiune mediatica fara precedent. As spune chiar exagerata. De aici si pana la a se bloca aproape orice fel de critica la adresa lor este deja prea mult.
Daca unii arbitri gresesc flagrant, acum, cand toata lumea este cu ochii pe ei, ma intreb ce vor face atunci cand vor stii ca erorile lor nu pot fi comentate si prezentate, in detaliu, la televizor? O tema de analiza, o tema care trebuie sa-i puna serios pe ganduri pe cei care doresc astfel de practici.
Alinierea la cerintele FIFA e ceva normal dar cred ca unde vrem sa ajugem noi este dincolo de cerintele forului mondial. Ma refer aici la posibilitatea si oportunitatea de a da verdicte. Regulamentul este unul singur, iar arbitri care gresesc trebuie sanctionati in functie de gravitatea faptei. Mediatizarea unor astfel de cazuri nu face decat sa prezinte adevarul. Ignorarea lui inseamna ca „fluierasii” pot sa-si faca de cap. Chiar asa?