Licenta pentru Real Madrid

mai 23, 2010 in Liga Campionilor

Morocanos. Ingamfat. Arogant. Cam asta iti trece prin cap atunci cand il privesti pe Jose Mourinho. Nimic nu mai conteaza, insa, atunci cand vorbim despre fotbal. Mourinho este un meserias.Tehnicianul portughez a devenit, sambata, al treilea antrenor din istorie care a castigat Liga Campionilor de doua ori, cu echipe diferite: FC Porto (2004), respectiv Internazionale Milano (2010). Succesul de pe „Santiago Bernabeu” echivaleaza cu licenta de care avea nevoie „The Special One” pentru a antrena galaxia de vedete a lui Real Madrid.

Eticheta de „echipa defensiva” primita de Interul lui Mourinho in actuala editie a Ligii Campionilor este nedreapta. Mai degraba ar fi „echipa desteapta”, care stie ce vrea. Pressingul sufocant si jocul de asteptare, pe greseala adversarului, sunt doua dintre secretele care au eliminat Barcelona si au invins pe Bayern Munchen in marea finala. Misiunea de a dinamita poarta bavareza i-a revenit argentinianul Milito, autorul a doua goluri care au facut istorie. Dupa 45 de ani, Cupa Campionilor este, din nou, in vitrina lui Inter.
Mourinho a egalat performantele lui Ernst Happel – care a castigat trofeul cu Feyenoord Rotterdam (1970) si Hamburger SV (1983 – si Ottmar Hitzfield – cu Borussia Dortmund (1997) si Bayern Munchen (2001). Happel si Hitzfield erau singurii antrenori castigatori ai celebrei competitii europene intercluburi cu doua echipe diferite. Palmaresul lui Jose Mourinho mai include o Cupa UEFA, cu FC Porto (2003), precum si o salba de titluri nationale castigate in cele mai tari campionate ale Europei: doua in Portugalia – FC Porto (2003, 2004); doua in Anglia – Chelsea (2005, 2006) si doua in Italia – Internazionale Milano (2009, 2010).
Imprevizibil, Jose Mourinho si-a invins profesorul, pe Louis Van Gaal. Da, omul care in 1998 l-a adus pe Mourinho ca antrenor secund la FC Barcelona. De atunci au trecut 12 ani… Pentru un 2-0 in finala Ligii Campionilor. Dar portughezul n-a uitat de acele vremuri. O dovada ca dincolo de masca rece, pe care o afiseaza aproape obsedant, exista si omul. La finalul… finalei de pe „Santiago Bernabeu”, Mourinho i-a strans mana lui Van Gaal. Simplu si sincer. In fond ii datoreaza o buna parte din succesul sau.
Un succes care se apropie de apogeu. La orizont il asteapta o alta provocare: Real Madrid. M-a impresionat momentul cand Jose Mourinho privea spre tribune. Semana cu un imparat satisfacut de victoria pe campul de lupta. Se vedea in ochii lui cum se delecta in ovatiile fanilor. Ii place asta pentru ca este drogul care l-a transformat in „The Special One”. Victoria in fata lui Bayern, care a avut o posesie de 66 la suta, ii apartine. A stiut exact ce si unde trebuie sa mute. Un 2-0 care aduce trofeul in vitrina lui Inter dupa 45 de ani de asteptare. In acelasi timp si semnatura pe diploma de licenta pentru… Real Madrid!