Legendele nu mor niciodată: Eusebio

ianuarie 6, 2014 in Internaţional

5 ianurie 2014: s-a stins o legendă a fotbalului mondial, Eusebio.

5 ianurie 2014: s-a stins o personalitate a fotbalului mondial, Eusebio.

Eusebio da Silva Ferreira, cel mai bun fotbalist portughez din toate timpurile. De asemenea, printre cei mai buni din lume. Eusebio a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 71 ani din cauza unui stop cardiorespirator. „Perla neagră” a uluit lumea fotbalului din anii ’60-’70. Calitățile sale: viteză, forță, șut puternic, dribling, atenție totală în joc. Unii l-au comparat cu un alt nume mare, Pele, dar Eusebio a avut stilul său. Inconfundabil. O viață în roșu și alb închinată unui singur nume: Benfica Lisabona. Între anii 1960 – 1975, Eusebio a marcat pentru „vulturi” 638 de goluri în, atenție, 612 meciuri. Portugalia plânge. Toți iubitorii de fotbal îl plâng. A mai căzut o stea din constelația fotbalului mondial. Eusebio, un atacant care a transformat fotbalul în artă!

Acum doi ani, o pneumonie severă la ținut două săptămâni în spital. S-a făcut bine dar boala nu i-a dat pace și i-a șubrezit rezistența trupului. Ieri, un stop cardiorespirator l-a luat dintre noi pe marele fotbalist Eusebio da Silva Ferreira.
Viața lui Eusebio poate fi rezumată la două cuvinte: Benfica Lisabona. Noroc cu internetul care ne oferă șansa de a vedea de ce a fost în stare acest fotbalist de excepție. Și acel meci legendar din 1965, de la București, în calificările pentru World Cup 1966. Cu Eusebio pe teren. România a învins atunci Portugalia, cu 2-0, producând o mare surpriză.
Eusebio a ajuns la Benfica în 1960, la 19 ani, fiind adus de marele antrenor Bella Guttman, un evreu născut în Ungaria care a trecut și pe la Ciocanul București. „Vulturii” au plătit pentru el 7.500 de lire sterline. Ceva infim în raport cu ce sume se vehiculează acum în fotbal. De 11 ori campion în Portugalia, cu cinci Cupe ale Portugaliei în palmares, câștigător al Cupei Campionilor Europeni (1961,1962), două „Ghete de Aur” (1967, 1973) și cu un „Balon de Aur” (1965) la activ, „Perla Neagră” și-a pus amprenta asupra istoriei fotbalului portughez.
Imaginea lui Eusebio va domina fotbalul lusitan multă vreme de acum încolo. Chiar dacă astăzi există fenomenalul Cristiano Ronaldo. Diferența între cei doi ține de bun simț și modestie. Pentru Eusebio a contat doar golul, spectacolul și… Benfica. Mai puțin banii!