Lecția de atitudine

aprilie 9, 2013 in Liga Campionilor

Borussia Dortmund ne-a arătat care este definiția atitudinii în fotbal. Simplu: să joci, să crezi în victorie până în ultima secundă!

Borussia Dortmund ne-a arătat care este definiția atitudinii în fotbal. Simplu: să joci, să crezi în victorie până în ultima secundă!

Borussia Dortmund ne-a arătat care este diferența dintre fotbalul românesc și cel german, dintre Liga 1 și Bundesliga. Pe scurt și destul de sumar aceasta se numește atitudine. Mental, nemții au fost superiori spaniolilor de la Malaga. Să dai două goluri în timpul suplimentar de joc nu stă la îndemâna oricui. În peluză se spune că pe nemți i-ai bătut doar atunci când îi vezi urcați în autocar cu capetele plecate. Așa a fost la Dortmund. Malaga a crezut că dacă are 2-1 a rezolvat soarta calificării. O lecție de viață din care avem numai de învățat. Poți să ai cei mai tari jucători din lume, poți să ai cea mai tare echipă de pe mapamond că dacă n-ai mentalitate de învingător ratezi meciurile decisive. Un har care nu se obține la antrenamente ci în sistemul educațional oferit de școală și familie!

Nu mai are rost să derulez filmul meciului de la Dortmund pentru că acesta a făcut deja înconjurul lumii. Acum, chiar nu mai face prea multe parale. Finalul jocului a luat tot caimacul. Cine credea în minuni? Păi, nemții! 🙂 În frunte cu acest antrenor fenomenal, Jurgen Klopp.
Să crezi în șansa ta până în ultima secundă. O altă definiție pentru nebunia de la Dortmund. O atitudine caracteristică marilor echipe, marilor jucători. Nu se formează pe teren, nici la vestiar, nici în saună și nici în autocar. Atitudinea de învingător se formează la școală și în familie. Ține doar de educație!
La acest capitol fotbalul nostru este vulnerabil, fragil. Borussia ne-a arătat ce înseamnă să gândești pozitiv și să mergi peste adversar. Să îl sufoci printr-un spirit de luptă total, la sacrificiu. Într-un astfel de decor, victoria nu se lasă prea mult așteptată și poate veni atunci când te aștepți mai puțin. În ultimele secunde…
O lecție de atitudine cum rar ne-a fost dat să vedem chiar și într-un meci de Liga Campionilor. Mi-aduc aminte de o declarație dată de Mircea Lucescu, imediat după ce a aflat că Șahtior Donețk va întâlni Borussia Dortmund în „optimile” Ligii Campionilor: „Una dintre Șahtior şi Dortmund va juca finala Champions League”. Uite că începem să-i dăm dreptate!