Învățați să nu piardă

decembrie 16, 2013 in Special

Dan Petrescu, un fotbalist care a jucat mereu la victorie. La fel și ca antrenor. Posibil, viitor selecționer al naționalei României!

Dan Petrescu, un fotbalist care a jucat mereu la victorie. La fel și ca antrenor. Posibil, viitor selecționer al naționalei României!

Fetele de la handbal au pierdut cu Polonia pentru că nu au avut mentalitate de învingătoare. Cam asta se întâmplă la mai toate sporturile de echipă din România. Dar mai sunt și excepții fericite. Naționala „Generației de aur” a jucat, luni, un meci caritabil la Salonic cu o reprezentativă a Greciei. Chiar dacă au avut adversari ceva mai tineri, Hagi și ai săi au terminat la egalitate, 1-1. Golul a venit pe final, în minutul 88. Pare ceva banal dar când l-am auzit pe Dan Petrescu spunând că „M-am bucurat foarte mult la golul lui Bratu pentru că nu vreau să pierd” am înțeles cu adevărat de ce au fost campioni. Vorbim despre o generație de fotbaliști educată pentru performanță, despre o generație învățată să nu piardă și să joace mereu la victorie. Jos pălăria!

Unii cârcotași, care tot caută nod în papură la lucruri doar ca să-și umple emisiunile sau editorialele plictisitoare, critică expresia de „Generație de Aur”. „Ce, ăia au câștigat vreun trofeu ca să le spunem așa?”, zic ei. Sărmanii. Uită repede episodul World Cup 1994 când „tricolorii” conduși de Gică Hagi au fost la un pas de o semifinală de vis cu Brazilia. Nici peste 100 de ani n-o să mai existe o astfel de performață în fotbalul românesc!
Căutăm exemple ca să revigorăm fotbalul, sportul în general. Mentalitatea șubredă, slăbiciunea sau sângele prea cald nu ne ajută în momentele de maximă tensiune. Ratăm nepermis de ușor rezultate și performanțe de rezonanță. Jucătorii români, indiferent de sport, parcă se tem de ideea că pot obține mai mult. Cel puțin asta e senzația după thriller-ul trăit în „optimile” Mondialului de handbal feminin: România – Polonia 29-31! 🙁
Gică Hagi, Dan Petrescu, Gică Popescu, Gabi Balint, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu și alți colegi de-ai lor ne-au demonstrat în amicalul caritabil cu Grecia, disputant la Salonic, că dacă se vrea cu adevărat în sport totul este posibil. Bratu a egalat în minutul 88 dar România 1994 a jucat la victorie.
„Dacă jucam cu o echipă de vârsta noastră era altceva. Aşa a fost cam dezechilibrat. Eram supăraţi la pauză că am luat gol, dar e bine că nu am pierdut. Asta e mentalitatea noastră”, a spus Dan Petrescu la Dolce Sport. De aceea au fost campioni!