Handbalistele au (re)descoperit atitudinea!

decembrie 17, 2015 in Handbal

Ada Nechita, fata care a semnat eliminarea Danemarcei și calificarea  naționalei feminine de handbal în semifinalele Campionatului Mondial!

Ada Nechita, fata care a semnat eliminarea Danemarcei și calificarea naționalei feminine de handbal în semifinalele Campionatului Mondial!

Ceea ce fac fetele la Mondialele de handbal este incredibil. Cu un campionat în care numărul „stranierelor” este din ce în ce mai mare, cu o bază de selecție tot mai mică în ultimii ani, naționala feminină face adevărare minuni în Danemarca. Tricolorele antrenate de suedezul Tomas Ryde s-au autodepășit și au excelat la capitolul atitudine. Exact punctul nevralgic în trecutul nu prea îndepărtat. Cristina Neagu și colegele ei au trecut peste momentele dificile, au demonstart că au sânge rece, au învins reprezentativa țării gazdă și au ajuns în „careul de ași”. Pe înălțimi, acolo unde se avântă doar vulturii. Bravo, fetelor. România vă iubește! 

Un 31-30 pentru istorie. În statistici nu rămâne nici ratarea Cristinei Neagu din ultima secundă a timpului regulamentar de joc, nici emoțiile incredibile din timpul confruntării, nici măcar golul superb și decisiv al Adei Nechita care a semnat eliminarea Danemarcei. Rămâne doar scorul final și performanța în sine: naționala de handbal a României s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial.
Marea problemă a sporturilor de echipă din România rămâne atitudinea. S-au ratat multe calificări și trofee pentru că sportivii noștrii au clacat după primul moment mai dificil sau nu au rămas concentrați până la final. Fetele de la handbal au șters, deocamdată, această remarcă. Cu danezele au fost motivate sută la sută, au stat cu mintea la meci în fiecare secundă, și-au dorit din inimă o performanță de răsunet. În final le-a ieșit totul!
Pe de altă parte, calificarea în semifinale reprezintă un răspuns elegant, ca să nu-i spun palmă, pentru Federație. Cu o Ligă Națională în care numărul jucătoarelor străine este din ce în ce mai mare rezultatul cu Danemarca este enorm. Dacă dorim cel puțin o reeditare a unor astfel de momente e nevoie de o revizuire a strategiei interne. Limitarea numărului de „straniere” dintr-o echipă oferă posibilitatea promovării valorilor autohtone. Altfel vom rămâne cu povestea frumoasă a unei nopți de iarnă trăită în Danemarca!
În rest, baftă „tricolorelor” în meciul cu Norvegia. Visul unei nopți de iarnă se poate concretiza într-o reușită istorică!