Fotbalul, incotro?

septembrie 15, 2010 in Fotbal

Opt antrenori au fost deja schimbati de la inceputul campionatului. Cuvantul dat in relatiile dintre patroni, presedinti de club, impresari si jucatori nu mai valoreaza nici macar cat o ceapa degerata. Fotbalul a ajuns un produs care inca se mai vinde in acelasi ambalaj, de ani buni, dar fara a se pune mare pret pe viitor. Lipsa de profesionalism a ajuns la rang de „virtute”, iar rezultatele se vad…

Intr-un campionat reprezentat in grupele Ligii Campionilor si ale Ligii Europa sa schimbi opt antrenori in sapte etape este prea mult. Lipsa unei stabilitati la nivelul bancii tehnice se transforma, in timp, intr-un dusman. Nu poti asigura continuitate in rezultate, nici macar o constanta a calitatii jocului daca nu il lasi pe antrenor sa-si faca treaba. Macar o jumatate de an, un timp minim si de bun-simt pentru omogenizarea unei formule de echipa competitiva.
Lipsa de rabdare a patronilor este o alta cauza care aduce rezultate mediocre. Ei cred ca daca baga bani in fotbal automat se si pricep la acest fenomen. Implicarea in structurile de conducere doar a celor care cunosc bine acest sport si lumea lui ar rezolva problema. Nu se intampla asa deoarece mai toti investitorii pun semn egal intre notiunea de club si aceea de societate comerciala.
Intr-un climat superficial, otravit de interese fel de fel si jocuri de culise, fotbalistii aluneca si ei, inevitabil, spre zona lipsei de profesionalism. Mai putin cei straini, poate obisnuiti cu un anumit standard de performanta si exigenta, mai mult cei autohtoni. Uitati-va la ce i s-a intamplat lui Ciprian Deac (Schalke 04), in meciul de la Lyon, din grupele UCL. N-a aratat atitudine, concentrare, daruire si a fost schimbat de antrenorul Felix Magath cu doar 20 de secunde inainte de pauza. Si nu este singurul exemplu…
Nationala nu sta nici ea pe roze. Sunt probleme cauzate de valoare. In aceste conditii, calificarea la Euro 2012 ramane doar o tema de comentat. Asteptam cu sufletul la gura meciul CFR-ului. Poate o iesi ceva cu Basel. Maine, pe cel al Stelei cu Liverpool. „Ros-albastrii” au nevoie de sansa, de foarte multa sansa ca sa iasa cu bine de pe „Anfield Road”. Doar rezultatele pozitive ne mai tin in Europa. Altfel, incotro?