Fotbal cu… dezastru european!

august 4, 2017 in Internaţional

Doar o singură echipă românească, FCSB, și-a asigurat prezența în grupe. Viitorul speră la o minune pe ultima sută de metri. În rest, vorbe multe și fapte puține!

Dinamo, Craiova și Astra au spus „adio” Ligii Europa, iar Viitorul Constanța va avea parte de un adversar aproape imposibil în ultima tentativă de a prinde grupele Europa League. Un adevărat dezastru pentru fotbalul românesc care efectiv și-a dinamitat coeficientul de țară la UEFA și așa destul de subțire. Doar FCSB a rămas în cursă dar este greu ca o singură echipă să adune puncte și pentru alții. S-a ajuns aici pentru că s-a dorit mai mult ca să moară capra vecinului decât să existe preocupare doar pentru performanța proprie. Poate la suporteri este de acceptat o astfel de abordare dar când vine dinspre cluburi, conducători, antrenori sau jucători chiar este o problemă. Valoarea se vede atunci când joci în Europa. Clar. Restul sunt povești de adormit copii. Când vor realiza exact acest detaliu sigur vom avea mai multe echipe la regalul grupelor europene!

Deși nu o spun pe față, mulți dintre oficialii echipelor care ne reprezintă în competițiile europene și-au dorit ca FCSB să rateze calificarea. Singura logică vine dintr-o veche problemă pământească: să moară capra vecinului. La rândul lor, cei de la FCSB au dat cu bâta-n baltă trimițând celor de la Bilbao un mesaj de „încurajare” în bască înaintea returului cu Dinamo: „Zorte on, lehoiak!”. Adică, „Mult noroc, leilor!”.
Fie și așa dar cu punctele europene cum rămâne? Dar coeficientul de țară la UEFA pe cine mai ajută? Orice punct adus ar fi însemnat șanse mai mari de a evita tururile preliminare sau de a avea mai multe formații la start în Europa. În acest stil echipe noastre cu pretenții vor întâmpina mari probleme în sezoanele viitoare ale cupelor europene.
Unde suntem acum? Din păcate este foarte posibil să avem o singură echipă în grupe, FCSB. Viitorul mai are o speranță dar sorții îi vor alege un adversar dintre numele mari. Mult mai mari ca Apoel. Și-atunci ce rost au mai avut declarațiile ironice de până acum? Pe cine au ajutat ele?
Sincer, a venit vremea ca pe lângă antrenamente sau condiții de pregătire și conducerile cluburilor să devină profesioniste până la cel mai mic detaliu. Doar așa se poate progresa, doar așa se poate ajunge la rezultate mărețe. Altfel, când unii dau în cap la alții cu vorbe grele vin teste de genul celor cu Bilbao, Milan, Apoel sau Olexandria și din râs se dă în plâns. Repede. Valabil și pentru fcsb-iști care ar face bine să renunțe la mesajele ironice și să se gândească cu atenție la cum pot trece play-off-ul UEFA Champions League. Fotbalul românesc are nevoie de puncte că e jale mare!