Fenomenul Steaua

octombrie 4, 2012 in Liga Europa

Galeria Stelei, unul dintre „secretele” victoriilor europene reuşite de „roş-albaştrii”. Şi diseară această galerie va conta enorm!

Atmosferă de zile mari în ultimile ore de dinaintea meciului Steaua – FC Copenhaga. Fanii Stelei au luat cu asalt casele de bilete şi vor umple „Arena Naţională”. Ca un val uriaş care acoperă totul. Copenhaga este o echipă bună dar nu cu nume. Mă întreb ce se întâmpla dacă se inversau rolurile cu CFR Cluj? Adică să vină Manchester United la Bucureşti, iar danezii să meargă în Ardeal. Un fenonem care a început în anii ’80 atunci când Steaua uluia Europa. Copiii, elevii şi studenţii de atunci, care au plâns în genunchi când Helmuth Duckadam apăra patru penalty-uri consecutive în finala Cupei Campionilor Europeni (1986), sunt oamenii maturi de astăzi. Mai mult sau mai puţin realizaţi. Dar cu familii. Cu soţii şi copii pe care îi iau cu ei pe stadion. O stare de spirit care creşte mereu, an de an, ca nişte bulgări de zăpadă se prăvălesc la vale. Un fenomen care ne arată că legendele nu mor niciodată: Steaua Bucureşti!

Parcă nici nu-ţi mai arde să scrii despre meci când vezi ce se petrece înaintea jocului. Suporterii Stelei ignoră orice fel de calcule şi iau cu asalt, din toate părţile, „Arena Naţională”. Un fenomen care creşte de peste 20 de ani. De când Steaua aducea în România două trofee imense: Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei.
Tinerii de atunci au crescut şi s-au maturizat. În inima lor a rămas însă acel fenomen numit „Armata Ultra”, iniţiat de Jean Pavel. O galerie mare, a tuturor. O galerie care purta echipa spre victorie. Nu degeaba li se punea „viteziştilor” antrenaţi de Emerich Jenei că acasă începeau meciul de la 1-0.
Fenomenul s-a păstrat şi s-a amplificat. În mai multe facţiuni, cu mai mulţi lideri însă pentru toţi contează doar un lucru: Steaua. O dragoste transmisă din tată în fiu care a făcut ca clubul din Ghencea să devină gruparea cu cei mai mulţi fani din România. Or toate astea se văd în momentele decisive, cu greutate. Cum este partida din această seară.
Un joc mai greu decât pare la prima vedere. FC Copenhaga nu este o victimă sigură dar cu aşa public în spate va fi greu să reziste la Bucureşti. Este doar o părere în care cred pentru că orice echipă ar fi venit aici simţea aceeaşi lucru. Un val de simpatie uriaş care se poate transforma, instantaneu, într-o forţă nevăzută care să-i ducă pe „roş-albaştrii” spre victoria atât de mult dorită.
Antrenorul Laurenţiu Reghecampf are tupeu şi, probabil, va începe meciul fără Chipciu, Rusescu şi Szukala, păstraţi pentru o altă mare confruntare. Duminică, contra CFR-ului. Şocul este plasarea lui Prepeliţă într-o zonă ofensivă însă să aşteptăm până diseară. Pot apărea modificări. Dar iată formula de echipă dată de presă: Tătăruşanu – Matei, Gardoş, Chiricheş, Pârvulescu – Bourceanu, Pintilii – Popa, Prepeliţă (Mihai Costea), Tănase (Chipciu) – Rocha. Succes!
Steaua – FC Copenhaga, ora 22:05, în direct pe Pro TV, Digi Sport şi Dolce Sport!