Fenomenul Ripensia

septembrie 24, 2013 in Cupa României

Prin calificarea în „optimile” Cupei, Ripensia Timișoara și-a recâștigat identitatea pierdută în 1948. Bravo, „Ripi”!

Prin calificarea în „optimile” Cupei României, Ripensia Timișoara și-a recâștigat identitatea pierdută în 1948. Bravo, „Ripi”!

O echipă din Liga 5 a ajuns în optimile de finală ale Cupei României. Și nu oricum: a dat afară o formație de primă divizie, „U” Cluj. Suficient ca să ne uităm mai atent la numele acestui club care nu vine de nicăieri. Vine din istorie: Ripensia Timișoara, prima echipă profesionistă din România. În anul 1948, regimul comunist a răpus o stare de spirit dar legenda Ripensiei a dăinuit peste ani și s-a transmis din generație în generație. După 64 de ani, Ripensia renaște din propia cenușă, iar odată cu ea un simbol al fotbalului bănățean. Marți, 24 septembrie, „Ripi” a eliminat „Șepcile roșii” din Cupă într-o reeditare de pomină a finalei din 1934. O lecție de viață, o lecție de istorie fotbalistică. Cluburile legendare nu mor niciodată pentru că spiritul lor e mai puternic decât regimurile politice care au vrut să le șteargă din memoria fanilor!

Performanța Ripensiei Timișoara este fantastică. A pornit la drum când era în Liga 6, iar acum a ajuns în „optimile” Cupei României. A trimis acasă 11 adversari din toate cele șase divizii fotbalistice ale țării. Ultimul, Universitatea Cluj, într-o reeditare a finalei din 1934. Atunci a fost 5-0 pentru „Ripi”, acum 2-1!
Un motiv suficient de puternic pentru a explica tinerilor de astăzi cine este de fapt Ripensia Timișoara. O simplă accesare a site-ului www.ripensiatimisoara.ro rezolvă orice nedumerire. Mesajul de identitate explică totul: „Ieri, astăzi și pentru totdeauna, valorile noastre rămân neschimbate!”. Frumos. Cuvinte care au dăinuit peste ani și ani, de la data înființării acestei grupări, 21 octombrie 1928, și până astăzi!
Ripensia a câștigat de patru ori titlul de campioană, de două ori Cupa României și de alte două ori finalistă în aceeași competiție. A avut un golgheter de legendă, Ștefan Dobay. „Ripi” a fost prima echipă profesionistă din fotbalul românesc și prima căștigătoare a campionatului în formatul divizionar.
În 1948, regimul comunist a rupt aripile unui simbol al fotbalului bănățean. Dar „Ripi” nu s-a despărțit oricum de cei care o iubeau cu adevărat și le-a dăruit titlul de campioană la juniori. Copiii ăia au transmis mai departe, din generație în generație, spiritul Ripensiei. Până în ziua de azi când „Ripi” a reintrat în lumea bună a fotbalului. Cuvintele nu pot descrie exact ceea ce s-a întâmplat peste ani dar lacrimile de fericire arată că Ripensia a reînviat din cenușa istoriei.
„Ieri, astăzi și pentru totdeauna, valorile noastre rămân neschimbate!”. Cât de frumos sună acest mesaj de identitate. Trecutul, prezentul și viitorul la un loc. Ripensia și-a recâștigat identitatea pierdută!