Drama Craiovei

martie 25, 2012 in Special

 

Lupte între fanii Craiovei și jandarmi în Piața Victoriei! Până la gaze lacrimogene ar trebui să existe dialog...

Eram la teza de matematică, în martie 1983, când Negrilă a marcat în poarta lui Kaiserslautern. Tot liceul a explodat de bucurie. Un gol istoric care califica Universitatea Craiova în semifinalele Cupei UEFA. O premieră la vremea respectivă. Anii au trecut, iar peste aminitirile frumoase lăsate de „Craiova Maxima” s-a așternut praful și umilința. „Alb-albaștrii” au ajuns astăzi într-o situație fără ieșire echivalentă cu falimentul sportiv. Nimeni nu poate da o soluție  pentru a fi evitat dezastrul. Doar suporterii din Bănie mai speră la un miracol. Au protestat la București dar Jandarmeria le-a pus „capac”. România, stat polițienesc? Chiar și așa, Craiova va rezista!

Nu cred că există vreun iubitor de fotbal în România care să nu sufere împreună cu toată Craiova. O echipă mare, care dăinuie peste ani, este aceea pe care o poți spune în orice moment. Revenind la acel meci de pomină cu Kaiserslautern, din 16 martie 1983, să nu uităm campionii: Lung-Negrilă, Tilihoi, Ştefănescu, Ungureanu-Ţicleanu, Balaci, Geolgău (Cîrţu), Donose-Crişan (Beldeanu), Cămătaru. Universitatea Craiova sau „campioana unei mari iubiri”, cum îi spunea poetul Adrian Păunescu, a deschis drumul marilor performanțe europene pentru cluburile din România. Și asta nu se uită așa ușor!
Astăzi, „Știința” nu mai există. Universitatea Craiova are licența ridicată și, din câte știu, pe 31 mai se va decide totul. Atunci se va lua o decizie definitvă. S-a ajuns aici în urma unor grave erori de managemant din partea actualului patron, Adrian Mititelu, dar și din cauza unor polițe plătite de Federație și Ligă. Din plan sportiv, existența Craiovei s-a transferat într-unul obscur, birocratic și cu iz mafiot. Și așa s-a ajuns la faliment! De aici până la dezafilierea temporară a „Științei” n-a fost decăt un pas. Votul Comitetului Executiv al FRF, din 20 iulie 2011, nu a fost validat de Adunarea Generală fapt ce a amplificat și mai tare speculațiile pe acest subiect. DNA-ul a intrat pe fir, acuzațiile au curs în valuri dintr-o parte în cealaltă, iar suporterii suferă.
Fanii au venit sâmbătă, 24 martie, la București, ca să fie auziți de autoritățile statului. Un miting care se anunța pașnic a degenerat în violențe amplificate de excesul de zel al Jandarmeriei. Bastoane, „capace”, sânge, gaze lacrimogene, arestări. Printre cei care au avut de suferit s-a aflat și Vlad (17 ani), fiul ofiţerului de presă al Universităţii Craiova și redactor la „Jurnalul National”, Vicenţiu Neagoe. Vlad a fost bătut crunt de jandarmi, bruscat în drum spre dubă, punându-i-se cătuşele. Vicenţiu Neagoe, tatăl său, a fost de asemenea bătut şi bagat în dubă.
Nu este prima dată când Jandarmeria face exces de zel. Sunt metode de a potoli spiritele incinse fără a folosi violența. Curios este că opțiunea pentru o intervenție în forță s-a luat după ce suporterii Craiovei, ajutați de rapidiști și dinamoviști, au început să scandeze lozinci cu tentă politică: „România stat poliţienesc”, „Ole ola refuzăm dictatura”, „Toată lumea ştie, ne conduce SIE”, „O dorinţă sinceră, România liberă„, „Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”.
Fanii au strigat: „România stat poliţienesc”. Refuz să cred asta dar consider că intervențiile în forță, lipsite de discernământ, alimentează și mai tare fenomenul de ură asupra autorității. Universitatea Craiova este una dintre legendele frumoase din fotbalul românesc. Chiar dacă în fotbal Federația face legea este de datoria statului, prin autoritățile competente, să se implice în acest scandal. „Știința” merită să rămână în prima ligă!