Domenech, terminatorul „cocosilor”

iunie 23, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Mandatul selectionerului Raymond Domenech s-a terminat mizerabil. Numit in functie pe 13 iulie 2004, zi cu ghinion daca este sa ramanem in sfera pasiunilor sale astrologice, Domenech si-a batul joc de imaginea nationalei de fotbal a Frantei. Totul a culminat in aceste zile cu eliminarea „cocosilor galici” in grupa A dar, mai ales, cu infrangerea suferita in fata Africii de Sud (1-2). Mai grav este ca, desi s-a facut de ras la fotbal, Domenech a uitat de bunele maniere. Selectionerul Frantei a refuzat sa stranga mana antrenorului Carlos Alberto Parreira, la incheierea meciului direct de marti. Lipsa de caracter…

In loc sa se ia cu mainile de par din cauza jocului prost etalat de elevii sai pe toata durata meciurilor din grupa A, Raymond Domenech si-a adus aminte ca omologul sau de pe banca tehnica a Africii de Sud a criticat nationala Frantei. In consecinta, ciudatul Domenech a refuzat sa-i stranga mana lui Carlos Alberto Parreira la finalul confruntarii cu „Bafana-Bafana”. Un gest marlanesc, care descrie cum nu se poate mai bine mandatul sau de selectioner al nationalei Frantei.
Ultimii doi ani cu Domenech pe banca tehnica au fost efectiv de cosmar pentru „cocosii galici”. Rezultate proaste, joc mizerabil, selectie preferentiala facuta dupa capricii si… astre si mai putin dupa valoarea de moment a jucatorilor, ambitii prostesti si fel de fel de chestii de doi… franci. Calificarea in Africa de Sud a venit dupa o remiza in returul barajului cu Irlanda, cand golul egalizator al „cocosilor” a fost marcat de Gallas dupa un hent al lui Thierry Henry. Un rezultat nedrept care, la acea vreme, a declansat valuri de indignare sportiva, mediatica, ba chiar si politica.
Pe teren, Africa de Sud a reusit o victorie de palmares. Prima in cele patru intalniri pe care „Bafana-Bafana” le-a avut cu reprezentativa Frantei. Un succes important pentru sud-africani, o infrangere umilitoare pentru o selectionata garnisita cu multe vedete de top. Daca Franta venea la Mondial cu un alt antrenor probabil ca acum isi facea calcule pentru meciul din optimile de finala.

P.S. In cealalta partida din grupa A, tot marti, Uruguay s-a impus cu 1-0 in fata Mexicului. Un scor care duce cele doua selectionate, brat la brat, in „optimi”. Asupra confruntarii de la Rustenburg au planat multe suspiciuni de blat, toata lumea vazand un egal de salon. Si eu m-am gandit la un asemenea scenariu insa este bine ca pana la urma a castigat fotbalul. Oricum, Uruguay si Mexic sunt echipele din grupa A care meritau sa mearga mai departe.