DOAR VA-LOA-REA !!!

august 24, 2017 in Liga Campionilor

De reținut: „Cele mai mari performanţe în sport vin atunci când mintea e calmă ca un lac de sticlă” – Timothy Gallwey (scriitor)

Vicecampioana României a ratat prezența în grupele Ligii Campionilor pentru că jucătorii lui Sporting Lisabona au VALOARE. Și la propriu, și la figurat. Simplu. Orice alte povești sunt de dragul conversației sau al analizei dar adevărul este unul: VA-LOA-RE. Din păcate, la nivel de UEFA Champions League fotbalul românesc se află la distanță mare de lumea bună. O distanță care în loc să se scurteze, de la un sezon la altul, se mărește din ce în ce mai mult. Nu ratarea calificării supără așa de tare cât maniera umilitoare în care s-a pierdut o șansă bună de a ajunge la masa bogaților. Locul 2 în campionat nu are cum să ducă în grupele UCL că pe drum te mănâncă „balaurii”. Doar campioana poate avea o șansă în plus. Din acest motiv, rezultatele FCSB-ului din Liga Europa sunt deja sub semnul întrebării pentru că va conta doar campionatul. Altfel, greu de ajuns în grupele Ligii Campionilor pentru că acolo contează DOAR VALOAREA!

Cum a riscat un pic, vicecampioana s-a ales cu un nou dezastru european: 1-5 cu Sporting Lisabona. Cam mult, zău așa, oricâte scuze ar găsi unii sau alții. Să încasezi patru „boabe” într-o repriză fără să contezi cât de cât în faza de apărare este umilitor. Mai bine o eliminare cu 1-1 decât dezastrul văzut miercuri seară pe „Arena Națională”. Poate și o greșeală de tactică. Mai bine se apăra acel 1-1. Cu calm. Dacă venea golul izbăvitor, foarte bine, dacă nu, tot în Europa League se ajungea dar nu se mai vorbea pe forumuri despre… „viol”.
Cât a stat „la cutie” vicecampioana a fost egala lui Sporting. În loc să joace la fel și după pauză, la București, elevii lui Dică au crezut că pot să dea marea lovitură. O idee greșită pentru că tentativa lor a avut frică, teamă de adversar. A fost suficient golul de 2-1 marcat de Sporting și gata. Adio vise!
Prăpastia dintre fotbalul românesc și cel de top este din ce în ce mai adâncă. Ca să ieși din ea este nevoie de bani cu carul ca să vină jucători de valoare, jucători care să coste milioane de euro fiecare. Plusul de valoare înseamnă plus de rezistență, plus de viteză, plus de precizie, plus de concentrare și, în final, un plus de valoare care se vede pe tabela de marcaj. Tabela arată mereu adevărul din fotbal!
Ce va fi în Liga Europa? România are o singură reprezentantă în grupe, vicecampioana. Dar nu puneți mare preț pe rezultatele de acolo. Trupa lui Dică va forța câștigarea titlului deoarece campioana are un parcurs mai ușor spre grupele UCL. Pe două fronturi e tare greu. Și n-am pus la socoteală Cupa României. Așa că nu știm ce va fi dar știm ce se întâmplă acum: diferența de valoare dintre ceea ce se joacă la noi și ce se joacă în campionatele cu pretenții ale Europei este tot mai mare. Din păcate, în minus!