Dincolo de culise

ianuarie 25, 2010 in FRF

Rezultat asteptat, din prima, fara prelungiri, pentru sefia Federatiei Romane de Fotbal (FRF): 192-67. Un plus de 125 de voturi pentru Mircea Sandu, suficient pentru legalizarea celui de-al saselea mandat la Casa Fotbalului. Constantin Iacov nu a putut valorifica sprijinul de care a beneficiat dinspre Tg. Jiu, semn ca, deocamdata, fotbalul, sportul in general, nu se impaca deloc cu… politica.

Se stia ca Mircea Sandu va fi reales, imediat dupa ce Gica Popescu si-a anuntat retragerea din competitia pentru Casa Fotbalului. Din aceasta perspectiva, votul a fost o simpla formalitate. Relatiile reci dintre unii oameni importanti ai fotbalului românesc si Iacov au creat un curent de opinie favorabil lui Sandu la care s-au “aliat” si o parte dintre cei care nu mai doresc la Casa Fotbalului continuarea administratiei Mircea Sandu.
Surprind, totusi, cele 67 de voturi obtinute de Constantin Iacov. Din ceea ce s-a vorbit pe holurile de la Casa Fotbalului, zestrea lui Iacov s-a bazat pe o foarte puternica sustinere politica. Daca ne gandim doar la Marin Condescu, liderul sindicatelor miniere si presedintele clubului Pandurii, la Consiliile Judetene si Locale care patroneaza – pe bani publici – echipe de fotbal prin diferite ligi, ne dam repede seama cam de unde au venit cele 67 de voturi.
Pentru Mircea Sandu este cel mai important mandat. Sunt lucruri care nu mai asteapta amanare. Sub nicio forma. Centrele de copii si juniori asteapta sustinere financiara si logistica, arbitrajul trebuie curatat de lucrurile necurate, fotbalistii autohtoni vor limitarea numarului de „stranieri”, suporterii doresc stadioane noi si moderne, fotbalul de sala si cel feminin vor sa iasa din anonimat etc. Sunt multe probleme care trebuie musai rezolvate, macar partial, in urmatorii patru ani.
Dincolo de culise se vede si un posibil succesor pentru Sandu: directorul general al FRF, Ionut Lupescu. O foarte probabila numire a lui Sandu in functia de vicepresedinte al UEFA poate deschide poarta „anticipatelor”. In aceste conditii, Lupescu devine marele favorit la sefia FRF, pentru ca a invatat bine cum functioneaza sistemul, poate face lucruri bune si stie ce trebuie schimbat, din mers, la Casa Fotbalului.
Pana la un astfel de moment mai este, insa, ceva vreme. Mircea Sandu are sansa sa incerce reconcilierea cu aceia care nu l-au mai vrut si au votat impotriva lui. Lumea nu mai are rabdare si vrea fapte. Vrea fotbal curat, vrea performanta, vrea un sistem bazat doar pe profesionalism. Si nu in ultimul rand, vrea sustinere pentru revitalizarea bazei de selectie, de unde asteptam de ani buni aparitia noului Hagi.