Contra, din nou acasa!

ianuarie 26, 2010 in Stranieri

Cosmin Contra se intoarce in orasul natal si la echipa unde a facut cunostinta cu fotbalul: Poli Timisoara. Fundasul dreapta si-a anuntat astazi despartirea oficiala de Getafe, declarand ca venirea sa la Poli este sigura. Plecarea lui Contra de la gruparea madrilena se datoreaza, in mare parte, relatiilor tensionate existente intre internationalul roman si antrenorul Michel.

Nu este primul fotbalist roman cu nume care are probleme in strainatate. La 34 de ani, multi jucatori isi fac calcule de retragere. Nu si Contra, un luptator, un „trabajador” asa cum spun spaniolii. A impresionat pe toata lumea prin munca si puterea de a strange din dinti atunci cand ii era mai greu.
Valoarea unui fotbalist este descrisa si de echipele pe la care a ajuns. Poli Timisoara, Dinamo, Deportivo Alaves, AC Milan, Atletico Madrid, West Bromwich Albion, Getafe si din nou Poli Timisoara este traseul care a conturat cariera unui jucator care nu si-a spus, inca, ultimul cuvant in fotbal.
Mai este de pus la socoteala si echipa nationala unde „Gurita” chiar a dat totul. Pacat ca s-a retras dupa acel 1-2 de pomina, cu Austria, de la Klagenfurt, in preliminariile Mondialului 2010. Multi s-au grabit sa-l puna la zid, sub impulsul nervilor provocati de ratarea calificarii, fara a se gandi macar o secunda ca un jucator cu valoarea si experienta lui Contra poate ajuta echipa la greu.
Dupa patru sezoane la Getafe, unde a evoluat in 88 de partide si a marcat trei goluri, Contra a ales sa revina in fotbalul romanesc. A mai avut aceasta tentativa in sezoanele trecute, cand a avut oferte de la Dinamo, dar a refuzat din cauza scandalurilor. Acum, nu prea a mai avut incotro. Contra si-a luat insa masuri, precizand ca va ramane la Poli pana in vara.
Povestea lui Contra seamana, in linii mari, cu povestea oricarui roman plecat sa castige mai bine afara. Cu bune si rele, fotbalul si-a definit clar ierarhia valorilor. Chiar daca ti se baga bete-n roate dar ai valoare, mai devreme sau mai tarziu reusesti. Sigur, este nevoie si de putin noroc. Ideea este ca, spre deosebire de meleagurile mioritice, in Occident, si nu numai, valoarea se plateste si se respecta.
Lipseste insa caldura caminului. Cei dragi, prietenii. Acolo nu le ai. Cel mult pot fi „teleportate” dar nu este nici pe departe ca acasa. Daca nu apare ceva de ultima ora exista un motiv suficent de puternic pentru Cosmin Contra de a reveni la Timisoara. Acasa.