Demiterea lui Iordănescu, nu doar atât. Burleanu, DEMISIA!!!

iunie 21, 2016 in EURO 2016

În ochii suporterilor, Răzvan Burleanu este la fel de vinovat ca și selecționerul Anghel Iordănescu. Dacă „Tata Puiu” va fi demis normal ar fi ca și domnul Burleanu să-și dea demisia!

În ochii suporterilor, Răzvan Burleanu este la fel de vinovat ca și selecționerul Anghel Iordănescu. Dacă „Tata Puiu” va fi demis normal ar fi ca și domnul Burleanu să-și dea demisia!

Selecționerul Anghel Iordănescu este principalul responsabil că naționala de fotbal a României a fost prima reprezentativă de la EURO 2016 care a plecat acasă. Dar asta nu înseamnă ca „Tata Puiu” să scoată singur toate castanele din foc. Nu ne-au deranjat atât de tare rezultatele cât mai ales maniera în care „tricolorii” au luptat pentru țara lor. Căderea fizică progresivă din cele trei jocuri, de la ultimele 10 minute cu Franța până la aproape o oră cu Albania, se datorează 99,(9) la sută demiterii doctorului Pompiliu Popescu și a echipei sale cu doar o lună înaintea începerii turneului final. Principalul responsabil pentru acestă decizie, cu urmări grave care s-au văzut pe tabelele de marcaj din Franța, este președintele Federației. Șeful FRF și-a recunoscut greșeala dar nu este suficient. Pentru rezultate dar mai ales pentru maniera jalnică în care s-a prezentat naționala României, demisia este cea mai onorabilă formă prin care domnul Burleanu își poate cere scuze țării, românilor de pretutindeni, suporterilor, iubitorilor de fotbal!

Românii au crezut în „tricolori” câtă vreme au existat șanse matematice de calificare. Dar nu toți. Sorin Cârțu, un nume important din fotbalul românesc, a fost foarte ferm chiar înainte ca naționala să pună piciorul în Franța: „Avem cea mai modestă echipă națională din 1970 și până azi”. Din păcate, Cârțu a avut dreptate! 🙁
Sunt multe explicații pentru ceea ce s-a întâmplat în „Hexagon”. Cred că pe primul loc se află lipsa unei atitudini pozitive și o pregătire fizică precară. Între ele există o legătură strânsă. Naționala a fost praf ca rezistență la efort. Cu Franța „tricolorii” au picat în ultimele 10 minute și au ratat un egal istoric, cu Elveția n-au mai avut aer cam de prin minutul 55, iar cu Albania au avut elan doar în primele 30-35 de minute apoi au alergat cu limba scoasă după iluzia calificării. La finalul confruntării cu albanezii România a luat în primire ultimul loc în clasamentul kilometrilor alergați. Jenant. Logic, dacă nu există pregătire fizică de top nu poate exista atitudine pozitivă și agresivă, în sensul bun.
Selecționerul Iordănescu a greșit capital și pentru asta va părăsi banca tehnică. Dar oare este normal ca „Tata Puiu” să scoată singur toate castanele din foc? Nu e corect. În ultimele ore, susținătorii săi din Federație au dispărut subit. Atitudine tipic balcanică. Pe la noi, specialitatea casei. 🙁 Iordănescu poate răspunde pentru selecție, tactică, motivare, ce vreți dumneavoastră dar marea lui greșeală a fost atunci când a acceptat postul de selecționer. Știa ce echipă va avea pe mână dar iluzia repetării performanței de la World Cup ’94 a fost mai tare decât realitatea zilelor noastre.
Vina pentru lipsa de prospețime a naționalei o poartă președintele Federației. Demiterea doctorului Pompiliu Popescu și a echipei sale a fost o mutare catastrofală. Omul ăla știa fiecare mușchiuleț al jucătorilor, știa fiecare poftă culinară a lor, știa aproape totul despre ceea ce trebuia știut. Și Iordănescu a avut vina lui că a acceptat decizia Federației în loc să facă scandal. Rezultatul? Naționala a fost fără vlagă și a ajuns de râsul lumii! 🙁
Demiterea lui Iordănescu, cum tot se transmite în public de câteva zile, nu este suficientă ca să limpezească apele tulburi de la națională. Pentru eșecul din Franța trebuie să plătească, cu demisia, întreaga conducere a Federației în frunte cu președintele Burleanu. E nevoie de o schimbare totală, radicală, iar reprezentanții „Generației de Aur” pot gestiona această tranziție de reconstrucție. Hagi, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu, Stelea, Lupescu, Belodedici, Iovan, Prodan, Dorinel Munteanu, Prunea, Lăcătuș, Selymes, Viorel Moldovan și alți colegi de-ai lor au avizul moral al suporterilor ca să pornească la un ALTFEL de drum. Ei se pricep la fotbal, o calitate pe care mulți dintre cei ajunși peste noapte în birourile federale nu o au!