Cupa Mondială 2014: Brazilia dansează samba, Olanda nu iartă!

iunie 24, 2014 in CM 2014 - Brazilia

Cu patru goluri, brazilianul Neymar conduce în topul golgheterilor de la Cupa Mondială.

Cu patru goluri, brazilianul Neymar conduce în topul golgheterilor de la Cupa Mondială.

Brazilia și Olanda au câștigat grupele în care au fost aruncate de sorți. „Selecao” a spulberat Camerunul cu un 4-1 pe ritmuri de samba și a terminat prima în grupa A. Dar încă nu ne-a convins că are forța să pună mâna pe trofeu. Brazilia se califică în „optimi” la braț cu Mexicul care a trecut de Croația (3-1) după o repriză secundă de vis. În grupa B, Olanda nu a iertat pe nimeni. Nouă puncte din nouă. Obsesia de a evita Brazilia în optimile de finală a marcat puternic meciul cu Chile. „Batavii” au rezolvat problema pragmatic cu două goluri superbe. În cealaltă partidă din grupă, Spania a mai spălat ceva din rușine învingând la scor de neprezentare Australia (3-0). Palidă consolare pentru campioana mondială en-titre. Altfel, știm primele dueluri din „optimi”: Brazilia – Chile, Olanda – Mexic!

Brazilia s-a calificat în „optimi” cu zâmbetul pe buze și pe ritmuri de samba. Elevii selecționerului Luis Felipe Scolari au dresat „leii neîmblânziți” din Camerun cu un scor pe măsură: 4-1. Neymar a dat două „boabe” dar jocul Braziliei încă nu ne-a convins că poate aduce Cupa Mondială.
Adversara Braziliei în prima confruntare eliminatorie va fi Chile. Așa a vrut Olanda după victoria la pas în fața chilienilor. Un 2-0 care evită naționala țării gazdă într-o finală care s-ar fi jucat în „optimi”. Olanda a confirmat, din nou, o forță de joc fantastică în care neobositul Robben face ravagii pe contraatac și nu numai.
„Portocala mecanică” va întâlni în bătălia pentru prezența în „sferturi” o surpriză plăcută a Mondialului, Mexicul. Un Mexic care a făcut o repriză secundă de vis cu Croația. La pauză a fost 0-0 și meciul curgea spre o remiză albă. Spre final, în șapte minute senzaționale, mexicanii au rezolvat problema calificării: Marquez (min. 72), Guardado (min. 75) și Hernandez (min. 72). Croații au înscris și ei dar golul lor nu a mai contat în ecuația calificării.
Îmi pare rău de Spania. Ibericii au învins Australia cu 3-0 în stilul care i-a făcut celebrii. Dar a fost prea târziu.Au marcat David Villa, Mata și Torres, jucători folosiți mai puțin sau deloc în primele două meciuri. Nu am înțeles reacția selecționerului Vicente del Bosque care în minutul 56 l-a schimbat pe David Villa cu Juan Mata. Asta după ce Villa marcase un gol superb, cu călcâiul, și nu jucase în primele două partide. Ciudat, tare ciudat!
Știm primele două confruntări din „optimi”: Brazilia – Chile, Olanda – Mexic. Un detaliu important, Brazilia și Olanda nu se pot întâlni decât în finală. Oare asta să fie?