Cupa Mondială 2014: Argentina – în semifinale dar n-a rupt gura târgului, Van Gaal bagă portarul de rezervă la penalty-uri și salvează Olanda!

iulie 6, 2014 in CM 2014 - Brazilia

Portarul Tim Krul (în verde) a salvat Olanda de la o umilință de proporții!

Portarul Tim Krul (în verde) a salvat Olanda de la o umilință de proporții!

Un nou război America de Sud – Europa în semifinalele Cupei Mondiale. Argentina și Olanda și-au câștigat dreptul de a fi față în față în penultimul act al Mondialului. „Pumele” nu au strălucit și s-au mulțumit să se apere organizat după ce Higuain a deschis repede scorul, în minutul 8. Belgia a alergat cu limba scoasă după punctul egalizator dar a eșuat din cauza atacurilor lipsite de inspirație. O calificare trasă de păr, plătită însă cu vârf și îndesat: accidentarea lui Di Maria care va rata restul Mondialului. Deși toată lumea vedea un galop de sănătate în partida cu Costa Rica, Olanda a tremurat serios pentru calificare. Până la urmă a obținut-o dramatic, la penalty-uri. După ce a avut trei bare în cele 120 de minute de joc. Marele merit aparține selecționerului Louis van Gaal care a adaptat schimbarea de portari din handbal la… fotbal. Astfel, la loviturile de departajare rezerva Tim Krul a luat locul titularului Cillessen și a apărat șuturile lui Ruiz și Umana. Suficient pentru accesul în semifinale însă cu Argentina va fi altceva!

„Sfertul” Argentina – Belgia a promis mult dar ne-a oferit un meci plictisitor. Higuain a deschis scorul pentru Argentina după doar opt minute de joc. Din acel moment a murit orice speranță la spectacol. „Pumele” s-au cantonat în apărare și s-au mulțumit cu raiduri pe contraatac, Messi fiind pe post de dirijor. Mai ales după minutul 33 când Angel Di Maria a fost înlocuit de Perez (Benfica Lisabona) din cauza unei accidentări care l-a scos din echipă la acest Mondial.
Belgia s-a despărțit de Cupa Mondială la stadiul de… promisiune. A dominat, a avut posesie, a căutat în permanență golul egalizator. Dar dacă nu bagi mingea în ațe degeaba. Aici s-a făcut diferența, iar Argentina a avut acel plus care a recomandat-o pentru semifinale.
Neașteptat de puternică a fost replica naționalei din Costa Rica. Părea să fie o victimă sigură în drumul Olandei spre trofeu. N-a fost așa deși costaricanii au făcut mai degrabă antijoc decât fotbal. Dar scopul scuză mijloacele. Olanda a atacat cu toate liniile. Blestemul barelor la Cupa Mondială părea că se opune dorinței „batavilor” de a cuceri trofeul. Cu Costa Rica, olandezii au avut trei. Incredibil. Și totuși golul izbăvitor nu a venit!
Așa s-a ajuns la penalty-uri. Aici a ieșit la rampă antrenorul Louis Van Gaal care a adaptat schimbarea „portar – portar”, întâlnită des în handbal, la fotbal. Rezerva Tim Krul a luat locul titularului Cillessen special pentru scena loviturilor de departajare. Și a apărat senzațional la execuțiile lui Ruiz și Umana. În timp ce artileria grea a Olandei, formată din Van Persie, Robben, Sneijder și Kuyt, și-a făcut datoria calificând „Portocala mecanică” în semifinale.
Cu Argentina va fi altceva. Pe lângă problema blocării lui Messi, Olanda trebuie să-și rezolve atacul. Robin van Persie a avut o seară dezamăgitoare, iar Arjen Robben n-a fost nici el în apele lui. Dacă acești jucători prind o formă de zile mari nicio apărare din lume nu le poate rezista. Valabil și pentru Argentina!