Cupa Ligii, o altă oglindă pentru prima ligă!

iulie 18, 2014 in Cupa Ligii

Cupa Ligii, un trofeu care poate aduce în contul câștigătoarei peste un sfert de milion de euro!

Cupa Ligii, un trofeu care poate aduce în contul câștigătoarei peste un sfert de milion de euro!

Am spus de la început că este o competiție utilă. Meciurile vor acoperi partea liberă din programul cluburilor din Liga 1. Pentru unii va fi mai ușor, pentru formațiile prezente în competițiile europene ceva mai greu. Cupa Ligii reprezintă o miză dar nu un trofeu care trebuie câștigat cu orice preț. Cine vrea se luptă pentru el, cine nu, nu. Deja avem o surpriză: Rapidul a dat afară CS-ul din Craiova deși unii îi cântau prohodul. Iașul arată a echipă robustă și a ajuns în „optimi” fără emoții în fața celor din Tg. Mureș. Cupa Ligii va fi o altă oglindă pentru Liga 1. Valoric și nu numai. O Cupă binevenită. Câștigătoarea poate aduna 265.000 de euro ceea ce nu e de neglijat. Pe foamea din fotbal pică la țanc. Păcat că nu oferă o calificare în Europa League. Să vezi atunci bătaie pe… calificare. Dar și așa e bine. Sâmbătă, 19 iulie, avem un derby: Rapid – Steaua. Și vor urma altele!

Era nevoie de un astfel de trofeu. Dacă la alții se poate juca o dată la trei zile atunci și fotbalul românesc trebuie să se adapteze la astfel de realități. Cupa Ligii oferă, în acestă perioadă, un prilej de testare înaintea startului Ligii 1. Ca un fel de preludiu. Și nu e rău. Decât „amicale” de doi lei cu echipe anonime mai bine un test cu adversari din campionat.
Pentru echipele prezente în Europa și cele cu aspirații la titlu va fi mai dificil. Din cauza programului aglomerat. Aceste formații trebuie să se bazeze pe loturi numeroase și jucători valoroși. Cine intră pe teren trebuie să câștige dacă vrea performanță.
E posibil ca această Cupă să ofere o altă ierarhie pentru Liga 1. E frumos, face parte din joc. Miza premiului de peste un sfert de milion de euro atrage ca un magnet. Chiar și cluburi ca Steaua, o grupare obișnuită să câștige bani frumoși din drumurile europene. Nu mai vorbesc de Rapid care dacă va pune mâna pe trofeu va rezolva o parte din problemele financiare. Giuleștenii au luat deja 10.000 de euro pentru prezența în faza I. O nouă miză pentru derby-ul de sâmbătă seară: orgoliu și… 20.000 de euro!
Păcat că nu se ajunge în Europa prin… Cupa Ligii. Era tare de tot. Poate în viitor că unde-i lege nu-i tocmeală. Una peste alta, Cupa Ligii lipsea din peisajul fotbalului autohton. Acum există, iar cu trecerea anilor va fi și mai atractivă. Dacă premiul va ajunge la vreo jumătate de milion de euro, iar câștigătoarea va primi bilete pentru Liga Europa să vedeți atunci bătălii crâncene pentru câștigarea trofeului!