Cine ajunge campioana lumii?

iunie 10, 2014 in CM 2014 - Brazilia

Cupa Mondială își așteaptă candidatele. Cine o duce acasă?

Cupa Mondială își așteaptă candidatele. Cine o duce acasă?

Două zile și gata. Începe Mondialul din Brazilia. Calcule, speranțe, surprize. Toate amestecate cu aroma cafelei și ritmurile de samba. Un turneu final ce pare mai degrabă exotic. Toată lumea, cu mic cu mare, ține cu Brazilia. E și normal. În toată istoria ei, selecționata Cariocas a slujit mingea și spectacolul. Argentina? Supără mereu prin aroganță dar are grupă ușoară și un atac de cinci stele. Poate să fie marea surpriză chiar dacă în sondaje stă prost. Germania e Germania. Te calcă în picioare atunci când ție lumea mai dragă. Spania este regina încoronată. Reeditarea succesului de acum patru ani pare ceva imposibil însă ibericii au jucători de top și pot reconfirma că sunt stăpânii lumii. Belgia poate detona marea surpriză dar va trebui să lupte cu lipsa de experiență în astfel de situații. În rest, doar calcule. Rămâne întrebarea: cine ajunge campioana lumii?

Brazilia visează frumos. Joacă acasă dar presiunea tribunelor e ceva relativ. În ritm de samba, fanii gazdelor vor creea mai degrabă carnaval decât o atmosferă ostilă adversarilor. La un moment dat, mai ales în fazele superioare, acest mic detaliu va conta enorm. Cu ajutorul „europenilor” din echipă, Brazilia poate câștiga titlul.
Argentina, deși stă prost în sondaje, cred că are a doua șansă. Grupă ușoară, efort minim ca să ajungă în „optimi”. Nu are cine știe ce apărare dar vine la Cupa Mondială cu un atac letal. Plus marele Messi, un jucător capabil să câștige singur o finală.
Spania, deținătoarea titlului, are un lot omogen și valid. Echilibrul dat de jucătorii Realului și Barcelonei va conta însă stilul de joc trebuie schimbat sau reinventat. Lumea cam știe cu ce se mănâncă „tiki-taka”. Chiar și așa, Spania este în cărți pentru câștigarea trofeului.
Germania nu trebuie să lipsească din calcule. La turneele finale are un comportament de armată. Disciplină totală, organizare perfectă. Nemții pot învinge orice adversar, inclusiv Brazilia. Jocul uneori rigid ar putea să-i coste scump dar vom vedea ce se întâmplă pe teren.
Belgia poate să fie marea surpriză. Un lot omogen, o echipă care stă bine în toate compartimentele. Axul central format din Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Marouane Fellaini și Eden Hazard oferă o forță de joc demnă de o campioană mondială. Să vedem cât va conta lipsa de experiență a belgienilor în astfel de ipostaze.
Altfel, Italia, Anglia și Franța pot conta doar în calcule. Dar mai știi?