Fotbal la… telecomandă (II)

iunie 11, 2014 in Liga 1

În atenția suporterilor: UPC va transmite toate meciurile din cadrul campionatului Ligii 1 si din Cupa Ligii in urmatorii 5 ani!

În atenția suporterilor: UPC va transmite toate meciurile din cadrul campionatului Ligii 1 și din Cupa Ligii în urmatorii cinci ani!

Încep la fel ca în editorialul postat pe 2 aprilie, cu același titlu: „Fotbalul a devenit o afacere pentru televiziunile prin cablu, iar «cabliștii» o afacere pentru cluburi. Vorbim despre sute de milioane de euro vehiculați dintr-o parte în alta”. Am găsit pe Facebook următorul anunț: „UPC va transmite toate meciurile din cadrul campionatului Ligii 1 si din Cupa Ligii in urmatorii 5 ani”. Urmează o nouă migrație datorată fotbalului? Poate da deși mă tem că de data asta vor fi mari surprize. Suporterii, iubitorii de fotbal, s-au cam săturat să plătească taxe de reziliere ca să schimbe furnizorul de servicii tv o dată la cinci ani. E vorba de bani, birocrație și nervi. Pur și simplu, oamenii nu mai au chef și răbdare ca să stea la cozi, să-și găurească din nou pereții casei etc. Lehamitea care domnește de ani buni în jurul fenomenului fotbal s-ar putea extinde și pe… cablu!

Fotbalul înseamnă pasiune, trăire, sacrificii de orice fel. Și în plan financiar. Vă dau un exemplu: în ianuarie, un prieten a schimbat firma de cablu doar pentru a vedea Liga 1. L-a costat taxa de reziliere a vechiului contract. Destul de piperată. Bucuria lui a durat doar cinci luni. Acum, el trebuie să achite o nouă taxă de reziliere ca să poată avea Liga 1 în casă! 🙁
De plătit tot suporterii plătesc. Cât cuprinde. Fotbalul este o afacere,. Există însă o limită. Nu știu cum s-o numesc exact. Să-i spunem limita răbdării. Același prieten mi-a spus că de data asta stă cuminte. Se va uita la ce mai transmit alții și lasă baltă Liga 1. Interesant, nu?
Dacă în urmă cu cinci ani am asistat la o migrație de proporții de la o firmă de cablu la alta, semnalele de lehamite care vin dinspre fani ne arată și altceva. După pustiul din tribune ar putea urma un pustiu la… audiență. Sătui să tot alerge dintr-o parte în alta după cablu, fanii se vor consola cu site-urile care transmit la greu meciuri de tot felul. Moca. Și cu asta basta!
Fotbalul românesc depinde, în continuare, de… telecomandă. Mai mult decât știm. Porția din drepturile TV care revine fiecărei grupări contează la buget. Sunt bani, nu glumă. Doar că încasările „cabliștilor” ar putea să scadă tocmai din cauza acestui enervant „du-te – vino”.
Fotbalul este o stare de spirit și din acest motiv vizibilitatea lui ar trebui să fie maximă. Până atunci vom alerga cu limba scoasă doar ca să fie fotbal în casă. Mai aveți răbdare? 🙂