CFR, „banca” din Liga 1!

decembrie 22, 2012 in Liga 1

CFR stă pe un munte de bani. Euroi vin din Liga Campionilor și din transferuri profitabile!

CFR stă pe un munte de bani. Euroi vin din Liga Campionilor și din transferuri profitabile!

Unii se supără când scriu despre CFR. Chiar am primit mesaje în care mi s-a reproșat că am făcut o obsesie din acest subiect. Nu e deloc așa. Dacă răsfoiți arhiva acestui blog nu veți ajunge la o asemenea concluzie. Nici măcar nu-i echipa mea de suflet. Așa că, pe tema asta, nu mai comentez. Scriu despre CFR pentru că merită. Clubul din Cluj a făcut avere prin performanțe și management de top. Zeci de milioane de euro din calificările în grupele Ligii Campionilor și aproape 25 de milioane din transferuri de senzație. O rețetă excelentă pentru un fotbal sărac. În același timp, o provocare și un exemplu pentru granzii din București. Steaua a învățat deja, iar în iarna asta poate da lovitura. Cu Chiricheș. Până atunci, CFR rămâne „banca” din Liga 1!

Rafael Bastos pleacă în Arabia Saudită pentru 3,5 milioane de euro. La Al Nasr. De fapt cred că nu contează numele echipei ci suma. O afacere de senzație mai ales că jucătorul a venit la Cluj liber de contract. Și nu e singurul. La fel a venit Weldon și a plecat la Changchun Yatai (China) pe un million de euro. În aceeași situație a fost Renan Garcia care a ajuns la Sampdoriei pentru 4,2 milioane de euro.
Lista continuă cu alți fotbaliști de pe urma cărora s-a scos mai mult decât s-a investit. Adică, profit. De senzație sunt transferurile lui Ciprian Deac și Lacina Traore. Deac a fost adus la CFR, de la Unirea Dej, pentru suma de 50.000 de euro și cedat la Schalke 04 cu trei milioane. Traore e și mai și. A venit de la clubul ivorian Stade d’Abidjan în schimbul sumei modeste de 20.000 de euro ca ulterior să fie dat rușilor de la Kuban Krasnodar pentru nu mai puțin de patru milioane de euro.
Dacă îi adăugăm la total pe Culio (două milioane), Dubarbier (1,5 milioane) și Pereira (4,5 milioane) suntem aproape de cele 25 de milioane de euro încasări din transferuri. O rețetă de invidiat chiar și de marile cluburi din Europa. Asta ține de conducere. O avea Arpad Paszkany defectele lui dar la afaceri se pricepe foarte, foarte bine!
Dintr-un model de succes e musai să înveți sau măcar să încerci să faci asta. Steaua pare că este gata. Cu mențiunea că „roș-albaștrii” își caută fotbaliștii în țară. De lăudat un astfel de demers. Să vedem ce vor face pe piața transferurilor. Acum, în iarna asta. Până la prima confirmare, CFR rămâne „banca” din Liga 1. Nu împrumută, doar strânge bani!