Campionii de la Sevilla, încă fără rente!

martie 22, 2014 in Special

Campionii de la Sevilla au tot dreptul să ceară rente viagere pentru performanța lor!

Campionii de la Sevilla au tot dreptul să ceară rente viagere pentru performanța lor!

Rentele viagere acordate marilor performeri din sport sunt subiect de dezbatere publică. Anomalii de tot felul, provocate de un sistem birocratic din ce în ce mai neglijent, au făcut ca unii dintre campionii olimpici să primească mai puțini bani decât campionii mondiali sau sportive din aceeași echipă să încaseze sume diferite pentru o performanță comună. 🙁 Unele cazuri s-au rezolvat, altele rămân cu erorile. Nimic însă despre campionii de la Sevilla. Acei fotbaliști au câștigat Cupa Campionilor Europeni, un trofeu care nu va mai ajunge în vitrina unui club românesc mulți ani de acum încolo. O performanță similară cel puțin unei medalii de aur la Campionatul European. Ba chiar poate fi echivalată aurului olimpic. Au mai câștigat și Supercupa Europei. Jucătorii, antrenorii și cei care au pus umărul la performanțele Stelei trebuie să primească o rentă viageră. Ar fi un gest de bun-simț din partea statului român pentru adevărații campioni din fotbal!

Mihai Covaliu, campion olimpic, mondial și european la scrimă, ajunsese să primească o rentă mai mică decât Rareş Dumitrescu sau Florin Zalomir, nici unul dintre ei laureat olimpic. La cererea lui Covaliu situația s-a rezolvat! 🙂
Anna Stănișel Stark, campioană mondială la handbal (1962), încasează cu aproape 1.500 lei mai mult decât celelalte colege de echipă. Din cauza unor performanțe realizate la handbal în 11. Culmea, alte jucătoare cu performanțe importante tot la handbal în 11 primesc indemnizații de merit, nu rente. 🙁 O anomalie care trebuie corectată urgent!
Probabil mai există și alte exemple. Nu aici doresc să insist cu analiza. Mi se pare nedrept că mari campioni din fotbal nu apar pe lista rentelor. Mă refer la campionii de la Sevilla. Pe data de 7 mai 1986 echipa de fotbal Steaua București câștiga pe pământ spaniol, împotriva tuturor pronosticurilor, Cupa Campionilor Europeni. Un trofeu care va rămâne o raritate pentru fotbalul românesc. La fel și Supercupa Europei. Un succes uriaș. Antrenorul Emerich Ienei și foștii săi elevi merită să încaseze rente viagere. Ce au făcut ei în urmă cu 28 de ani nu se va mai repeta prea curând în fotbalul românesc!