Camelia Anca Baciu, psiholog-psihoterapeut: „Uleiul de cimbru este un puternic antibiotic, cu aceeași eficiență ca antibioticele sintetice, dar cu avantajul că el nu are efecte secundare nedorite!”

februarie 27, 2017 in Natură și sănătate

De profesie psiholog-psihoterapeut, doamna Camelia Anca Baciu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre relația dintre natură și sănătate, despre ce ar trebui să facem atunci când nu ne simțim prea bine. În prezent psiholog-consultant la „Hofigal”, cel mai mare producător autohton de suplimente alimentare și cosmetice pe bază de plante, Camelia Anca Baciu ne vorbește despre alternativele naturiste pentru alergii, oboseală și reumatism, despre secretele păpădiei și cimbrului. „Iubiți-vă corpul, mintea și sufletul! Ascultați-le vocea, șoapta!”, este mesajul doamnei Baciu.

„«Uleiul de Cătină», bogat în beta-caroten și vitamina E”

Suporter de Serviciu: Există alternative naturiste pentru alergie?
Camelia Anca Baciu: Reacția alergică este un răspuns anormal al sistemului imunitar la prezența în organism a anumitor substanțe, alergenele. De natură foarte variată, acestea din urmă pătrund în corp fie prin nas și bronhii (rinită alergică), fie prin gură sau piele (alergii alimentare sau cutanate).
În orice alergie există și o componentă ereditară, care creează un teren favorabil și care este calificată drept atopie. Această predispoziție genetică, transmisă de la un părinte sau de la amândoi, poate face ca o persoană să reacționeze exagerat la diverse alergene. De cele mai multe ori, vom apela la medicul alergolog, care, cu ajutorul unor teste va depista cauzele alergiilor noastre. Dacă nu pot fi vindecate, alergiile vor fi ținute sub control diminuîndu-se intensitatea, durata și frecvența episoadelor acestora.
Tratamentul alergiilor urmărește trei direcții de acțiune:
– eliminarea alergenului din mediul pacientului (dacă alergenul este cunoscut);
– tratarea episodului acut;
– desensibilizarea (specifică sau nespecifică).
Bolile alergice pot fi:
Rinita alergică – secreție nazală apoasă, prurit la nivelul nasului, strănut, senzație de nas înfundat, lăcrimare.
Astmul bronșic – episoade repetate de sufocare (dispnee), tuse seacă, expir prelungit însoțit de șuierat.
Urticaria – erupție roșie cu prurit intens.
Dermatita de contact – erupție roșie cu prurit intens. Contactul cu alergenul este la nivelul pielii.
Dermatita atopică – apare la persoane cu antecedente de teren alergic, este o predispoziție de a face eczeme pruriginoase (simptomul principal este pruritul).
Alergia la medicamente – îmbracă o varietate de manifestări, de la urticarie la forme grave (șoc anafilactic).
Dintre variantele naturale ( fitoterapeutice) recomandăm:
a) „Lemnul Dulce” (capsule sau tinctură) și „Gemoderivatul din Muguri de Coacăz Negru” sunt o alternativă la corticoterapia de sinteză, efectul antihistaminic și modul de acțiune al acestora fiind similare.
b) Tot cu efect antihistaminic (ameliorarea procesului alergic- prurit, erupție cutanată), dar și de susținere a sistemului imunitar în conflictul cu alergenul se pot utiliza: vitamina C în stare naturală împreună cu bioflavonoizi naturali („Flavovit C”, „EchinaVit C”, „Extravit M”), rădăcina de brusture („Tinctură de Brusture” sau „Menolap – capsule”), echinacea (sub formă de „Tinctură de Echinacea”, „Ec.hinacea- capsule”), „Tinctura de Trei Frați Pătați”, „MagAnghinar”.
c) Beta-carotenul, vitamina E și zincul reduc reacția alergică și previn recidiva infecțiilor, mai ales când este implicat și sistemul respirator. Cu rezultate foarte bune se poate utiliza „Uleiul de Cătină” – pentru bogăția de beta-caroten și vitamina E, și „Hofimun” sau „Hofimun Forte” – echinacea, zinc și vitamina C.

d) Calciul și magneziul sunt două suplimente care nu ar trebui să lipsească atunci când apare o criză de alergie – reduc mult intensitatea fenomenului alergic, dar și ca terapie de prevenire a crizelor alergice (pentru alergiile sezoniere – polen, fân). Produsul „Polivitamine cu Calciu și Magneziu” are în compoziția sa și ulei de cătină, efectul de reducere a reacției alergice, fiind, prin aceasta asociere, amplificat.
e) Acizii grași („Omega 3, 6 Vegetal” sau „Ulei de Pește”), administrate 3 până la 6 luni, au și ei efect antiinflamator și desensibilizant.
f) „Tinctura de Nalbă”, „Tinctura de Urzică”, „Tinctura de Păpădie”, Gemoderivatele din mlădițe de măceș sau scoarță de salcie sunt produse naturale care pot fi utilizate cu efecte benefice terapeutice de către persoanele cu diverse alergii.

Persoanelor cu susceptibilitate la alergii (mai ales dermice) le sugerez să folosească pentru igiena corporală săpun moale vegetal, iar erupțiile cutanate pot fi combătute cu spirulin-cremă. Eficiența terapiei naturiste crește dacă abordăm și o alimentație cât mai sănătoasă: alimentație diversificată cu rotația alimentelor și evitarea celor cunoscute ca fiind alergizante, consumul unei cantități mari de apă (favorizează detoxifierea), se elimină consumul de grăsimi animale gătite sau prăjite, etc.

„Tărâțele de grâu conțin tot complexul de vitamine B”

Suporter de Serviciu: Cum ne poate ajuta natura atunci când apare oboseala psihică, surmenajul?
Camelia Anca Baciu: Sindromul de oboseală se poate manifesta printr-o serie de semne și simptome nespecifice: palpitații, atacuri de panică, tulburări digestive (dispepsie, balonări, lipsa poftei de mâncare), tulburări psihoemoționale (lipsa poftei de viață, stări depresive, anxietate, indispoziție, irascibilitate), slăbiciune fizică, anemie, tulburări de somn (somnolență în timpul zilei, insomnia), dureri de cap, dificultăți de concentrare, diminuarea randamentului fizic și intelectual, tulburări de dinamică sexuală, susceptibilitate crescută la infecțiile sezoniere (cel mai frecvent respiratorii), constipație. „Diagnosticul” trebuie stabilit de medicul de familie, psiholog, psihiatru.
Pentru înlăturarea oboselii cronice se recomandă o perioadă în care se exclud: dulciurile, cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele pe bază de făină albă, mezelurile și carnea de orice fel, conservele. Ar fi bine să consumăm fructe și legume crude zilnic, circa o jumătate de kilogram. În acest fel organismul primește vitamine, minerale și cele 25-30 g de fibre alimentare necesare zilnic, pentru a se putea forma bolul fecal, care stimulează peristaltismul gastro-intestinal și eliminarea toxinelor. Fibrele au și rolul de a împiedica o bună parte din absorbția colesterolului, reducând nivelul colesterolului „rău” din sânge.
Contactul cu natura, aerul curat, apă, razele soarelui sunt remedii din natură, mai calmante și mai relaxante decât orice medicament. Omul modern s-a îndepărtat foarte mult de natură, iar „oboseala” trece de îndată ce acesta revine de unde „a plecat”. O plimbare în natură, mersul desculț pe iarbă, priveliștea unui răsărit sau a unui apus în mijlocul naturii ne poate reîncărca „bateriile” pentru mult timp. Mișcarea – mai ales în aer liber – are un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit.
Studiile au arătat că persoanele de vârsta a treia care consumă miere și scorțișoară în părți egale au mai multă vitalitate. O jumătate de lingură de miere se pune într-un pahar cu apă, se presară cu pudră de scorțișoară și se consumă zilnic, dimineața sau atunci când vioiciunea organismului scade. Masajul cu oțet de mere, eventual aromatizat cu 1-2 picături de ulei esențial de levănțică sau rozmarin, face minuni în alungarea stării de oboseală și surmenaj intellectual. „Tinctura de Rozmarin” are o acțiune tonică asupra sistemului nervos și cardiac, fiind și un excelent reechilibrant al compartimentului emoțional și afectiv.

Polenul de albine este un aliment-medicament. Este foarte util pentru persoanele care desfășoară muncă intelectuală deoarece scade fenomenele de oboseală, reduce efectele stresului, diminuează depresia psiho-emoțională. Polenul conține majoritatea vitaminelor și mineralelor necesare bunei funcționări a organismului: vitaminele A, D, E, K, complexul B, fier, calciu, zinc, magneziu, seleniu, fosfor.
Un studiu realizat în Germania, pe mai mulți pacienți cu depresie cronică, a pus în evidență o îmbunătățire semnificativă a stării psihomentale a acestora, după tratamentul cu extract de ginko biloba, timp de 8 săptămâni.
Consumul unui pahar de borș este un remediu rapid pentru revigorarea organismului și a sistemului nervos. Ingredientele de bază ale borșului, tărâțele de grâu, conțin tot complexul de vitamine B, vitale pentru sănătatea sistemului nervos.

Oboseala cronică devine o amintire dacă se ține o cură de câteva săptămâni cu o combinație din jumătate de pahar de suc obținut din frunze de țelină și o jumătate de pahar de suc de morcov.
Utile sunt și:
1. Ceaiul de portocale – Portocalele conțin 53 mg de vitamina C/100 g, astfel că o singură portocală ne oferă aportul zilnic necesar de vitamina C. Mai mult, portocalele au un efect benefic și împotriva infecțiilor virale. Preparare: se pune într-o ceașcă sucul de la o portocală amestecat cu o linguriță de miere, se completează conținutul ceștii cu apă fierbinte și se amestecă toate ingredientele. Ceaiul se bea fierbinte, seara, înainte de culcare, iar senzația de oboseală fizică va disparea.
2. „Ceaiul de urzică” – Urzica este recunoscută prin conținutul bogat de minerale (calciu, fier) și vitamine, ceaiul de urzică fiind recomandat în stările de oboseală fizică și psihică.
3. „Ceaiul de Rozmarin” – Dacă suferi de oboseală cronică, frunzele și florile de rozmarin tonifiază organismul prin conținutul de ulei esențial. În plus, ceaiul este indicat și în cazul tulburărilor digestive.
Atentie! Rozmarinul este contraindicat persoanelor care suferă de epilepsie, femeilor însărcinate și copiilor.
De la HOFIGAL, recomand complexul de polivitamine Ca si Mg! Și somn! Somn până când simtiți că organismul și creierul și-au satisfăcut nevoia de această formă de odihnă de calitate! De asemenea, consilierea psihologică e binevenită în străduința noastră de a ne detașa de problemele și neliniștile care ne-au favorizat/declanșat oboseala cronică!

„Tinctura de păpădie poate fi tonic general”

Suporter de Serviciu: Care sunt secretele binefăcătoare ale păpădiei?
Camelia Anca Baciu: Păpădia este o sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum și minerale cum ar fi fier, potasiu și zinc. Frunzele de păpădie sunt utilizate la salate, sandwichuri și ceaiuri, pentru a le oferi aromă. Rădăcinile sunt folosite ca înlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. În mod tradițional, rădăcinile și frunzele de păpădie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice.
Mulți oameni tratează unele boli de rinichi, inflamația, afecțiunile pielii, arsurile stomacale și diareea cu infuzie și ceai de păpădie. Planta mai este întrebuințată pentru ameliorarea febrei, furunculelor, problemelor oculare, diabetului zaharat și diareei. Până în prezent, nu au existat studii științifice de bună calitate care să privească importanța păpădiei.
Rădăcinile plantei sunt utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare, pentru probleme de ficat și vezica biliară. Frunzele de păpădie sunt folosite ca diuretic pentru a ajuta organismul să elimine excesul de lichid. Frunzele de păpădie acționează ca un diuretic crescând cantitatea de urină pe care organismul o produce. Frunzele sunt folosite pentru a stimula apetitul dar și digestia. Florile de păpădie au proprietăți antioxidante și pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Unii specialiști recomandă rădăcina de păpădie pentru detoxifierea ficatului și a vezicii biliare, păpădia având rol de adjuvant al funcției renale.
În mod tradițional, păpădia a fost folosită ca diuretic dar și pentru probleme medicale cum ar fi afecțiuni hepatice sau dezechilibre ale presiunii arteriale. Păpădia, proaspăt culeasă sau sub formă uscată, este folosită ca un stimulent al apetitului alimentar și pentru ameliorarea unui stomac deranjat. Rădăcina de păpădie poate acționa ca un laxativ ușor și este utilizată pentru a îmbunătăți digestia. Unele cercetări preliminare sugerează că păpădia poate ajuta și la îmbunătățirea funcției ficatului și a vezicii biliare.

Pentru copii – Adresați-vă medicului înainte să oferiți unui copil suplimente care conțin păpădie, pentru ca medicul să vă poată informa care sunt dozele optime pentru cei mici.
Pentru adulți – Consultați medicul pentru a vă ajuta să determinați doza potrivită pentru dvs. Unele dozaje tradiționale includ:
a) Infuzie cu frunze uscate: 1-2 lingurițe, de 3 ori pe zi. Se toarnă apă fierbinte peste frunzele uscate de păpădie, care se scufundă în apa fierbinte timp de 5-10 minute. Beți conform indicațiilor stabilite de medic.
b) Decoct de rădăcină uscată: 1-2 lingurițe, de 3 ori pe zi. Adăugați rădăcinile de păpădie în apa care fierbe și lăsați-le la fiert timp de 5-10 minute. Se strecoară și se bea în cantitățile indicate de medic.
Păpădia este, în general, considerată a fi sigură pentru consum, însă unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la atingerea păpădiei sau chiar leziuni bucale după utilizare. Dacă sunteți alergic la ambrosie, crizanteme, gălbenele, mușețel, coada șoricelului, margarete sau iod, ar trebui să evitați consumul de păpădie.
La unii oameni, păpădia poate provoca aciditate gastrică și arsuri. Persoanele cu probleme renale, disfuncții ale vezicii biliare sau calculi biliari ar trebui să solicite părerea unui specialist înainte de a începe să consume păpădie sau produse ce au la bază păpădia.
Frunzele de păpădie acționează ca un diuretic și pot accelera eliminarea unor medicamente din corpul dvs. În cazul în care sunteți tratați în prezent cu oricare dintre următoarele medicamente, sfatul medicului specialist este absolut necesar: antiacide, medicamente anticoagulante, diuretice (pastile de apă) , litiu, ciproflaxin, medicamente pentru tratarea diabetului zaharat etc.
Tinctura de păpădie poate fi tonic general, drenor hepatobiliar, depurativ, diuretic,uricozuric, azoturic, decongestiv, antiscorbutic, coleretic-colagog, pancreatică.
„Tinctura de Păpădie” – 50 ml Hofigal, poate fi folosită în: colecistectomie, insuficiență renală, litiază renală, oligurie, tulburări circulatorii (acrocianoza, varice), constipație, enterocolită, hemoroizi, obezitate, anemie, stări psihastenice, scorbut, asociată ca adjuvant în tratamentul unor neoplazii (la indicația medicului).

Extern: celulită, entorse, pistrui, negi, acnee, eczeme.
Contraindicații: nu au fost semnalate până acum.
Precauții: în afecțiunile ocluzive ale căilor biliare sau intestinale, pancreatite; în sarcină și perioada de alăptare.
Acțiuni: tonic amar, tonic general, drenor hepatobiliar, depurativ, diuretic, uricozuric, azoturic, decongestiv, antiscorbutic, coleretic-colagog, stimulează secreția pancreatică, eupeptic, hepatoprotector, antioxidant.

„Ceaiul de cimbru elimină crampele și ajută la refarcerea digestiei”

Suporter de Serviciu: Se spune despre cimbru că este un „antibiotic natural”. Ne puteți explica?
Camelia Anca Baciu: Având proprietăți puternic antiseptice și antioxidante, cimbrul acționează cu succes asupra bolilor aparatului respirator: tuse uscată, bronșită, astm, laringită.
Ceaiul de cimbru elimină crampele și ajută la refarcerea digestiei după episoade de indigestie sau diaree. Uleiul de cimbru este un puternic antibiotic, având aceeași eficiență ca antibioticele sintetice, dar cu avantajul că el nu are efecte secundare nedorite. Poate fi folosit în caz de: amigdalită, infecții urinare, febră, gripă, infecții dentare, sinuzită. Folosit extern, acest ulei de cimbru are efect antifungic și poate fi folosit inclusiv în zona genitală, de exemplu, în cazul candidozei. Pentru afecțiuni ale urechii se pun una-două picături ulei de cimbru în 10 ml ulei de măsline presat la rece, se încălzește ușor după care se pun câteva picături în ureche. Dar toate acestea, cu recomandarea de a fi utilizate la indicațiile medicului de familie sau care are competențe în apifitoterapie.

„«Salicilol Natural» calmează durerile osteo-articulare, muscular și combate inflamațiile intra-articulare”

Suporter de Serviciu: Ce remedii naturale rezolvă problema afecțiunilor reumatismale?
Camelia Anca Baciu: Bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice și dureroase, care afectează oasele, articulațiile, mușchii, tendoanele și ligamentele. Umflarea, roșeața, rigiditatea, căldura și durerea sunt simptome de inflamație specifice bolilor reumatice. Dintre bolile reumatice amintim: artrita reumatoidă, osteoartroza, lupus eritematos sistemic, spondilită anchilozantă, artrita gutoasă, artrita psoriazică, sclerodermia, sindrom Sjogren, bursita și tendinita.
Bolile autoimune caracterizate prin prezența durerii au fost considerate forme de reumatism, de exemplu, lupusul, era considerat o formă de reumatism. Potrivit studiilor asupra mecanismelor de acțiune a bolile reumatice, acestea nu se referă în mod explicit la disfuncția unor articulații, ci la modul în care sistemul imunitar afectează articulațiile, mușchii și organele. O altă formă de reumatism este reumatismul nearticular, care afectează țesuturile moi, provocând durere în tot corpul. Din această categorie fac parte: tendinita și fibromialgia. De asemenea, această formă de reumatism poate fi localizată în zone specifice ale organismului. Bursita este o formă nearticulară de reumatism care afectează și inflamează bursa (un săculeț special cu fluid care protejează părțile mobile ale articulațiilor și mușchii care se suprapun). Alte forme de reumatism nearticular pot fi cauzate de mișcarea repetitivă. Sindromul de tunel carpian este considerat un astfel de tip de afecțiune, care adesea este cauzat de adoptarea unei poziții incorecte la birou. Un alt reumatism nearticular este sindromul articulației temporo-mandibulare (ATM), care afectează numai articulațiile mandibulei.
Semnele și simptomele bolilor reumatice includ: febra, inflamația, durerea, rigiditatea articulară, musculară.
Cauze – Factorii care favorizează apariția afecțiunilor reumatice sunt: prezența în sânge a unor toxine din cauza funcționării necorespunzătoare a metabolismului, digestiei sau excreției; ereditatea; infecții la nivelul dinților, amigdalelor și a veziculei biliare; expunerea la frig sau umiditate.
Tratament – Tratamentul bolilor reumatice include medicație pentru ameliorarea simptomelor și pentru menținerea bolii sub control. Alte strategii de tratament includ: exerciții fizice realizate în mod constant (practicarea regulată de exerciții fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul, ciclismul sau aerobic în apă); dieta echilibrată – în caz de supraponderabilitate sau obezitate, articulațiile și mușchii sunt suprasolicitați de greutate (mai ales cele de la nivelul genunchilor sau a gleznelor). Din aceasta cauză se recomandă să urmați un plan de alimentație sănătoasa și scădere în greutate; diminuarea stresului – încercați să reduceți stresul și tensiunea prin practicarea de exerciții de respirație profundă, gândire pozitivă, meditație sau pur și simplu ascultați muzica pentru a vă deconecta; odihnă.
„Salicilol Natural” acționează eficient în calmarea durerilor osteo-articulare, musculare, combaterea inflamației intra-articulare. Spre deosebire de toate produsele comerciale de tip aspirină, produsul „Salicilol Natural” de la Hofigal nu are efecte secundare și este perfect tolerat de organism. Prin conținutul bogat în salicilină, acționează selectiv, trece prin stomac și intestin fără să irite mucoasa gastrică și fără să determine apariția unor tulburări funcționale ale tractului intestinal. Din ficat, unde este transformat în acid salicilic, ajunge în circulația sanguină, unde își exercită acțiunea benefică.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Comprimatele „Salicilol” de la Hofigal au efect analgezic, antipiretic, antiinflamator, antireumatic. Având în vedere toate aceste acțiuni terapeutice, recomandările medicale sunt multiple: pentru calmarea durerilor musculare si articulare, a durerilor de cap (cefalee), a contracturilor musculare, pentru ameliorarea puseelor reumatice, în procese inflamatorii cornice.
Spondilita anchilozantă este o boală cronică inflamatorie care provoacă durere și inflamarea articulațiilor dintre vertebrele coloanei vertebrale și a celor dintre coloana vertebrala și pelvis (articulațiile sacroiliace). Boala poate declanșa durere și tumefacție și în alte părți ale corpului.Tratamentul constă în administrarea medicației simptomatice antiinflamatorii, pentru prevenirea complicațiilor și deformărilor fizice. Dintre produsele naturale, vă recomandăm asocierea Salicilolului Natural cu următoarele gemoderivate: Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din scoarță de Salcie – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din muguri de Viță De Vie – 1 monodoză / zi.
Artrita gutoasă este o formă complexă de artrită caracterizată prin accese de durere, roșeață și sensibilitate a articulațiilor, care de multe ori este localizată la baza degetului mare. Guta poate afecta pe oricine, însă, de regulă, bărbații sunt mai predispuși la gută, iar femeile devin mai sensibile la această afecțiune după menopauză. O criză de gută implică o durere ascuțită la nivelul degetului mare. Articulația afectată este fierbinte, umflată și atât de sensibilă încât chiar și o greutate minusculă pare de nesuportat. Din fericire, guta este tratabilă și există destule modalități prin care să se prevină remisia. Dintre produsele naturale, vă recomandăm asocierea Salicilolului Natural cu următoarele gemoderivate: Gemoderivat din muguri de Frasin – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din muguri de Plop negru – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din muguri de Mesteacăn pufos – 1 monodoză / zi; Supliform – gel anticelulitic, trofic, antiinflamator – local.
Osteoartroza – Reumatism degenerative: Osteoartroza este una dintre cele mai întâlnite reumatisme degenerative, care apare atunci când cartilajul articulațiilor este distrus. Pot fi afectate oricare dintre articulațiile corpului, dar cel mai frecvent afectate sunt: mâinile, șoldurile, genunchii, gâtul și partea inferioară a spatelui. Condartroz (comprimate) – 2 cpr. X 3 ori / zi; Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din scoarță de Salcie – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din mlădițe de Mur – 1 monodoză / zi; Tinctură de Rozmarin – 30 pic. X 3 ori / zi.
Artrita psoriazică afectează persoanele care au psoriazis – una dintre cele mai grave boli de piele. Deși boala reumatică apare ulterior celei cutanate, pot exista cazuri în care ordinea este inversă. Durerile articulare, rigiditate, inflamația sunt principalele simptome. Acestea pot afecta orice parte a corpului, inclusiv vârful degetelor sau coloana vertebrală și pot varia de la relativ ușoară până la severă. În cazul ambelor afecțiuni, perioadele de calmitate pot alterna cu perioadele de remisie. Nu există soluții pentru tratarea artritei psoriazice, astfel încât se pune accentul pe controlul simptomelor și prevenirea deteriorării articulațiilor. Fără tratament și exerciții fizice regulate, artrita psoriazică poate aduce persoana bolnavă la incapacitate de locomoție. Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din muguri de Ulm – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din mlădițe de Rozmarin – 1 monodoză / zi.
Artita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică care afectează cele mai mici articulații ale mâinilor și picioarelor. Spre deosebire de manifestările osteoartrozei, în acest caz este afectată mucoasa articulațiilor. Rezultatul este inflamația dureroasă a acestora care poate conduce în cele din urmă la deformări și eroziuni osoase. Boală autoimună, artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile propriului corp cauzând febra și oboseala. Afecțiunea este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la barbați și se manifestă, în general, între vârsta de 40 și 60 de ani. Opțiunile de tratament s-au extins foarte mult în ultimele decenii. Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din muguri de Pin – 1 monodoză / zi; Gemoderivat din scoarță de Salcie – 2 monodoze / zi; Supliform – gel anticelulitic, trofic, antiinflamator –local.