Naționala, de la zeița Fortuna la… bet!

februarie 28, 2017 in FRF

Mariajul dintre fotbal și casele de pariuri va ridica mereu multe semne de întrebare!

Cum să mai ai încredere într-o echipă de fotbal sau din alt sport atunci când face reclamă la o casă de pariuri? Ce-ar putea convinge suporterii că la un meci în care echipa lor e mare favorită nu va pierde pe mâna ei pentru că s-a pariat înainte împotrivă, pe o cotă uriașă? De dimineață am citit că FRF-ul ar putea avea ca sponsor o casă de pariuri. Sincer, nu contează numele ci doar ideea în sine. Antrenorul Marius Șumudică a fost anchetat, suspendat, amendat și interzis de Federație pentru că a fost prins jucând la pariuri, iar acum FRF vrea ca sponsor pentru echipa națională o casă de pariuri. Mai există oare normalitate? Oameni buni, fotbalul, sportul în general nu trebuie să se implice în reclama la pariuri indiferent de valoarea sponzorizării!

Echipele de fotbal, și nu numai, pun pe tricourile de joc numele la diferite firme. Normal, e vorba de bani. Fără ei nu se poate. Problema este atunci când la rampă apare numele unei case de pariuri. Bugetul federal este alimentat cu bani frumoși însă cu prețul pierderii unei doze importante de încredere a fanilor în rezultatele viitoare.
Din păcate, exemple există cu carul. Și nu e normal. Pe site-ul lui FC Sevilla apare Bwin, la Barcelona este BetFair, la Juventus aflăm de vwinchina.com, la Napoli de admiralyes.it, la Schalke 04 pe site apare bet-at-home.com, la Arsenal este 12Bet, la Tottenham Hotspur apare WilliamHill etc.
Conform www.gsp.ro, „Fortuna” va deveni sponsor al naționalei de fotbal a României (http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/sponsor-ciudat-la-nationala-frf-semneaza-cu-o-casa-de-pariuri-503224.html). Sincer, numele sponsorului contează doar pentru… sponsor. Normal, investește bani ca să-și facă publicitate. Legat de imaginea naționalei și a fotbalului românesc aici apare o altă discuție. După ce Federația l-a făcut una cu pământul pe antrenorul Marius Șumudică pentru că l-a prins jucând la pariuri uite că acum schimbă macazul în sens invers. Cu efect devastator asupra încrederii suporterilor. La primul rezultat-surpriză al „tricolorilor” sigur vor apărea comentarii pe tema pariurilor.
Poeta americană Emily Dickinson spunea că „Norocul nu este o întâmplare, ci o străduinţă; preţiosul surâs al Fortunei se cere câştigat prin muncă”. De la zeița Fortuna până la „bet” e cale lungă. Oare mai există normalitate și moralitate? Păi îl sancționezi pe Șumudică, spui la toată lumea să stea departe de pariuri, iar naționala vrea să facă parteneriat cu o casă de pariuri. E neproductiv ca imagine publică, e ciudat!