Câinele moare de drum lung…

noiembrie 24, 2012 in Liga Europa

Câinele moare de drum lung și… prostul de grija altuia! O vorbă din popor care pică bine atunci când vine vorba de persoane care arată cu degetul spre cei care mai și greșesc atunci când fac performanță. De joi seară, clubul din Ghencea este supus unui adevărat linșaj mediatic. În public. Înfrângerea cu Stuttgart nu se uită ușor dar nici nu poate fi un capăt de țară. Vorbim despre un sport. Nu despre cutremur, nu despre fisurarea unui baraj și nici despre un val tsunami. Vorbim despre Steaua și fotbal. O echipă care domină categoric competiția internă este pusă la zid tocmai de aceeia care se uită cu binoclul spre locul 1. Drama reală este că diferența dintre fotbalul românesc și cel din lumea bună este cam mare. Nu de 1-5 dar e. Steaua nu este de vină ci sistemul neperformant pe care-l acceptăm, de ani și ani, cu capu-n jos!

Steaua a pierdut în fața celor de la VfB Stuttgart din vreo trei motive clare. Primul: eroare gravă tactică prin alegerea unui sistem 3-4-3, cu trei fundași centrali la un singur vârf al nemților, Ibisevic. Al doilea: blocarea benzilor unde acționau Chipciu și Latovlevici, în fază ofensivă, și superioritate germană atunci când Stuttgart ataca în valuri. Al treilea: un început de meci agonizant, cu două goluri încasate repede de tot care le-au tăiat genunchii „roș-albaștrilor”.
Ironiile la adresa Stelei sunt de înțeles între fani dar nu când vin de la oamenii din fotbal. Sunt cluburi care au făcut cu mâna Europei de timpuriu, iar echipele respective stau la televizor atunci când vine săptămâna de Liga Europa. Să aduni 10 puncte în grupă este o performanță. A face bășcălie după un 1-5 accidental dă o stare de statisfacție pentru cine nu se pricepe sau pentru cine este fanatic în aprecierea fenomenului fotbal.
Cei care își dau coate pe la televiziuni să critice Steaua ar face bine să se uite la echipele lor. Dacă decalajul dintre locul 1 din Liga 1 și locul 12 din Bundesliga este de… 1-5 atunci e grav. Eu spun că nu este așa sau refuz să cred asta. De vorbit vor vorbi doar rezultatele viitoare.
Din păcate, la capitolul imagine nu se mai poate repara ceva. Aici a greșit „Reghe”. Steaua trebuia să joace la rezultat, pe apărare și contraatac. Sigur obținea mult mai mult decât a obținut!