Avem speranțe la grupe!

august 10, 2013 in Internaţional

„Pepsi Arena”. Aceasta este „groapa cu lei” unde Steaua va da bătălia decisivă pentru grupele Ligii Campionilor!

„Pepsi Arena” sau „groapa cu lei” unde Steaua va da bătălia decisivă pentru grupele Ligii Campionilor!

Am vrut să scriu acest editorial la câteva ore după tragerea la sorți pentru play-off-ul competițiilor europene intercluburi. E mai bine așa. Judeci mai detașat fiecare echipă în parte, cântărești mai atent fiecare șansă de calificare. Steaua putea să dea peste un adversar mai ușor decât Legia Varșovia însă are valoare și experiență ca să-i lase acasă pe polonezi. Astra a dat peste israelienii de la Maccabi Haifa și n-are de ce să se vaite. Petrolul va juca cu cel mai important nume, Swansea, dar are avantajul că galezii nu au meciuri oficiale în picioare. Pandurii vor da nas în nas cu enigmatica Braga și tremură până va vedea la lucru jucători brazilieni „importați” de portughezii pentru acest sezon. Sunt șanse, sunt șanse reale să avem mai mult de o echipă în grupe!

Recunosc că n-am vrut ca Steaua să pice cu Legia Varșovia. Nu pentru că m-am temut de leși ci din cauza jocului lor încâlcit. Forță, bubuit mingi, apărare aglomerată. O echipă care are o filosofie simplă: refuză fotbalul deschis. O problemă mare pentru Steaua care este obligată, la București, să marcheze și să nu primească gol.
Faptul că Legia s-a chinuit cu Molde (Norvegia), în turul anterior, 1-1 în deplasare și 0-0 acasă, este semnalul că nu e dracul chiar așa de negru. Miza este uriașă. Casele de pariuri aproape au egalizat cotele celor două formații semn că se așteaptă la o „dublă” de foc. Orice victorie, fără gol primit la București, duce Steaua cu un picior în grupele Ligii Campionilor. Cred că și un 0-0, în manșa-tur, este un scor de calificare pentru „roș-albaștrii”.
Mulți au început să-și pună paie în cap când au văzut că Swansea a ieșit în calea Petrolului. Nume mare, așa e. Dar sunt galezi, nu englezi. 🙂 O nuanță de care trebuie să se țină seamă. Apoi să nu uităm că au terminat sezonul pe locul 9. Important dar nu de speriat. Faptul că Swansea nu are niciun joc oficial în picioare o face vulnerabilă. Aici trebuie să caute soluții antrenorul Cosmin Contra. Chiar se poate mânca o pâine, zău așa!
Astra stă cel mai bine. Giurgiuvenii sunt în cărțile calificării. Fotbalul israelian a pierdut deja două formații în tururile preliminare, Maccabi și Hapoel, ambele din Tel Aviv. Nu văd de ce să se sperie Astra de Maccabi Haifa. E de respectat dar mai ales de… eliminat. Singurele regrete le are echipa Pandurii Tg. Jiu. Braga este o echipă mai periculoasă decât numele său. În fiecare sezon „importă” brazilieni de pe plajele Copacabanei și nu știi ce vedetă au descoperit peste noapte. Realizezi doar atunci când joci cu ei. Cum și Pandurii sunt o surpriză pentru portughezi cred că în „dubla” asta orice este posibil.
Patru echipe în grupe? Ar fi uluitor pentru fotbalul românesc. Două este foarte posibil însă sperăm la mai mult!