Adevăruri despre „Simo”

ianuarie 31, 2015 in Tenis

Simona Halep rămâne prizoniera sindromului „teama de victorie”. Deși a declarat că nu-i e teamă de nimeni. Dacă scapă de această pacoste ajunge sus de tot!

Simona Halep rămâne prizoniera sindromului „teama de victorie”. Deși a declarat că nu-i e teamă de nimeni. Dacă scapă de această pacoste ajunge sus de tot!

Nu am vrut să scriu despre Simona Halep după bătaia încasată în meciul cu rusoaica Ekaterina Makarova. Era la cald, după ratarea calificării în semifinale, iar în astfel de momente există riscul să pui în cuvinte prea multă patimă. „Simo” a ratat pentru că i-a fost frică să câștige sau să piardă. Luați-o cum vreți dar cred că aceasta este explicația. Chestiune de mental, iar dilema n-o poate rezolva psihologul sportiv, nici familia și nici prietenii. Doar ea, Simona Halep, poate trece peste bariera neîncrederii. Mai are de învățat, mai are de muncit. Ca să ajungă nr. 1 mondial e musai să câștige turnee de Grand Slam. Altfel se va mulțumi cu puțin. Și totuși are doar 23 ani. Mai devreme sau mai târziu, „Simo” va triumfa într-un turneu grandios!

Neîncrederea este singura explicație pe care am găsit-o după ce Simona Halep a pierdut halucinant în fața Makarovei (4-6, 0-6). Nu e vorba de scor ci de maniera în care s-au derulat ostilitățile. „Simo” a avut 31 de greșeli neforțate, dintre care patru duble greșeli. La un asemenea nivel, cum sunt „sferturile” Australian Open, este enorm.
În acest moment, repet, în acest moment, Simona nu este pregătită pentru bătălii cu sportive din Top 5. Mai are de muncă. Mult. Teama de victorie este la fel de mare precum frica de a pierde jocul. Nu trebuie să ne-o spună pentru că se simte doar privind-o în ochii. Presiunea care apasă pe umerii ei este enormă însă doar ea poate s-o elimine cel mai repede.
De multe ori am văzut-o nervoasă. O dovadă că aici stă cheia ascensiunii viitoare. Marile jucătoare ale lumii își stăpânesc nervii indiferent de scor. Serena Williams și Maria Șarapova sunt cele mai bune exemple. Serena chiar a triumfat la Australian Open în stil de mare campionă!
O temă de analizat de către tot staff-ul Simonei. Nu e de glumit și e păcat de munca acestei admirabile sportive. Trebuie să-și controleze nervii în momentele de criză. Altfel îi va fi foarte greu să se impună într-un turneu de prestigiu. Că la altele nu se pune problema. Acesta pare să fie secretul marilor succese. Cred că Simona Halep știe ce are de făcut. La 23 de ani poate aștepta șansele viitoare însă ar face bine să nu se joace de prea multe ori cu norocul!